Metaverse mund të jetë një problem serioz për fëmijët, thonë ekspertët

Nëse ka një gjë për të cilën kompanitë e teknologjisë, krijuesit e përmbajtjes dhe investitorët mund të bien dakord, është kjo: ka shumë para për të fituar nga metaverse.

Por ndërsa CEO-t përpiqen të kalojnë rivalët e tyre për të fituar një terren në hapësirën dixhitale ende të sapolindur, disa psikologë dhe ekspertë të shëndetit mendor thonë se gara për të sjellë një fitim po largon vëmendjen nga një pyetje thelbësore: A do të jetë metaverse një vend i sigurt? Sidomos për fëmijët dhe adoleshentët?

Përgjigja nuk është inkurajuese. Hulumtimet e fundit kanë treguar një mori efektesh negative të mediave sociale në psikikën e fëmijëve dhe adoleshentëve, nga përhapja e ngacmimeve te vetëvlerësimi dhe çështjet e imazhit të trupit. Të njëjtat gracka mund të jenë po aq të përhapura në metaverse, me serinë e tij të botëve të mëdha virtuale të destinuara si për punë ashtu edhe për lojë.

Metaverse mund të jetë një problem serioz për

Por nëse kompanitë e teknologjisë i marrin seriozisht këto shqetësime që në fillim dhe ndërtojnë zgjidhje për produktet e tyre metaverse, ato në fakt mund të rezultojnë në përfitime për shëndetin mendor të fëmijëve, tha Mitch Prinstein, një psikolog klinik.

Potencialisht më keq se mediat sociale

Platformat e sotme të mediave sociale janë tashmë të rrezikshme për disa fëmijë dhe adoleshentë. Niveli i zhytjes së realitetit virtual mund t’i bëjë ato probleme edhe më keq, thotë Albert Rizzo, një psikolog që shërben si drejtor për realitetin virtual mjekësor në Institutin për Teknologjitë Kreative.

Përdorimi i avatarëve dixhitalë 3D në metaverse mbart gjithashtu një problem tjetër: Të jesh në gjendje të modifikosh ngjashmërinë tënde për të projektuar një version të vetes që ndryshon nga jeta reale mund të jetë “shumë e rrezikshme për adoleshentët, në veçanti”, thotë Prinstein.

“Ky është vetëm një përkeqësim i problemeve që ne kemi filluar të shohim tashmë me efektet e mediave sociale,” thotë ai. “Kjo po krijon më shumë vetmi. Kjo po krijon shumë më tepër shqetësime për imazhin e trupit [dhe] ekspozim ndaj përmbajtjeve të rrezikshme që lidhen me vetëvrasjen.”

Share With:
Translate »
59 Views