Mosha gestacionale dhe ajo fetale, zhvillimi i fetusit përgjatë nëntë mujorit të shtatëzanisë

Llogaritja e ditës kur fëmija juaj fillon të zhvillohet dhe mbajtja e shënimeve të datave tuaja të shtatzënisë mund të jetë një sfidë.

Zhvillimi i shtatzënisë llogaritet nga dita e parë e periudhës tuaj të fundit normale edhe pse zhvillimi i fetusit nuk fillon deri në ngjizje shkruan American Pregnancy Association, përcjell Gazeta Shneta.

Shtatzënia llogaritet nga kjo ditë sepse sa herë që një grua ka një periudhë menstruale, trupi i saj po përgatitet për shtatzëni.

Informacioni i mëposhtëm përdoret si një udhëzues i përgjithshëm për zhvillimin e shëndetshëm të fetusit, megjithëse zhvillimi mund të ndryshojë për shkak të shëndetit të nënës ose një llogaritje të gabuar të ovulacionit.

Mosha gestacionale është mosha e shtatzënisë nga periudha e fundit normale menstruale dhe mosha fetale është mosha aktuale e foshnjës në rritje.

Shumica e referencave për shtatzëninë janë zakonisht në moshën e gestacionale sesa në zhvillimin e moshës fetale, por ne i kemi përfshirë të dyja, kështu që është e qartë se në çfarë faze është zhvillimi.

Shtatzënia ndahet gjithashtu në tremujorë të cilët zgjasin rreth 12 – 14 javë secila.

Ngjashëm me zhvillimin, këto mund të llogariten nga data të ndryshme kështu që jo të gjitha llogaritjet e tremujorit do të barazohen njësoj. Informacioni i mëposhtëm ndan tre tremujorët në pak ose më shumë se 3 muaj të përfunduar secili.

Tremujori i parë është java 1 deri në fund të javës 13-të dhe përbëhet nga muajt 1, 2 dhe 3-të.

Tremujori i dytë përfundon zakonisht rreth javës së 26-të dhe përbëhet nga muajt e 4, 5 dhe të 6-të të përfunduar.

Tremujori i tretë mund të përfundojë diku midis javës së 38-të dhe 42-të dhe është muaji i 7, 8, dhe 9-të të përfunduar të shtatzënisë.

Share With:
Translate »101 Views