Në SHBA, tani armët janë shkaku kryesor i vdekjeve për fëmijët: Statistikat shqetësuese!

Vdekjet nga armët e zjarrit kanë tejkaluar aksidentet me automjete si shkaku kryesor i vdekjeve në mesin e të rinjve amerikanë, me të dhënat zyrtare që tregojnë një rritje të fortë të vrasjeve të lidhura me armë, si vrasja e 19 fëmijëve në një shkollë në Teksas.

Në përgjithësi, 4,368 fëmijë dhe adoleshentë deri në moshën 19 vjeç vdiqën nga lëndimet e shkaktuara nga armët e zjarrit në vitin 2020, një normë prej 5.4 për 100,000, tregoi një panel kontrolli nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Vrasjet përbënin gati dy të tretat e vdekjeve me armë.

Për krahasim, kishte 4,036 vdekje të lidhura me mjetet motorike, shkaku i mëparshëm kryesor i vdekjeve në këtë grupmoshë.

Hendeku është ngushtuar pasi masat e sigurisë rrugore janë përmirësuar gjatë dekadave, ndërsa vdekjet nga armët janë rritur.

Paneli i CDC i përditësuar rishtazi tregon se gati 30% e vdekjeve ishin vetëvrasje, pak më shumë se 3% ishin të paqëllimshme dhe 2%  ishin me qëllim të pacaktuar.

Vdekjet ndikuan në mënyrë disproporcionale te fëmijët dhe adoleshentët me ngjyrë, të cilët kishin katër herë më shumë gjasa të vdisnin se fëmijët e tjerë.

Ndërkohë djemtë kishin gjashtë herë më shumë gjasa të vdisnin nga një armë sesa vajzat.

Burimi: France24

Share With:
Translate »
65 Views