Ngjyruesit e ushqimeve i bëjnë fëmijët tuaj të sillen keq

Aditivët që përdoren në qindra e mijëra ushqime që fëmija juaj konsumon u shkakton atyre një sjellje të keqe dhe një temperament të padurueshëm. Kërkuesit kanë zbuluar se fëmijët më të vegjël se mosha tre vjeç e kanë më të vështirë të përqëndrohen, e humbasin durimin shpejt, ndërpresin të tjerët, dhe e kanë të vështirë ti zërë gjumi. Të gjitha këto shkaktohen pasi konsumojnë lëngje frutash të cilat janë të tejmbushura me kolorantë dhe kimikate. Aditivët e ushqimit duhen të hiqen nga të gjitha llojet e ushqimeve, por sidomos nga ushqimet e femijëve. Madje dhe fëmijët të cilët nuk janë hiperaktivë mund të ndikohen.

 Nga cilët aditivë duhet të keni kujdes?

Ngjyrat artificiale

(në ëmbëlsira,pije freskuese, drithëra dhe shumë ushqime të përpunuara)

102 tartrazine, 104 e verdhë, 107 e verdhë, 110e verdhë, 122 azorubine, 123 amaranth, 124 ponceau kuqe, 127 erythrosine, 128 red 2G, 129 allura kuqe, 132 indigotine, 133 brilliant blu, 142 jeshile S, , 155 kafe Natyrale, 160b annatto (në kos, akullore, kokoshka etj, 160 a është një alternativë e sigurt).

Të ushqehesh me ngjyrues: Rreziqet e mundshme të ngjyruesve artificial

Konservantët

200-203 sorbates (në margarinë, salca, ëmbëlsira, produkte frutash)

210-213 benzoate (në lëngje, pije joalkoolike, shurupe, medikamente)

220-228 sulfit (te frutat e thata, pije frutash, salçiçet, dhe shumë të tjerë)

280-283 propionate (produktet e bukës)

249-252 nitratet, nitritet (te mishi i përpunuar si proshuta)

Antioksidantë sintetikë – te margarina, vajrat bimore, ushqimet e skuqura, biskotat etj

310-312 Gallates

319-320 TBHQ, BHA, BHT (306-309 janë alternativa të sigurta).Shije.al

Share With:
Translate »
866 Views