Një mesazh për të gjitha nënat: Gjithmonë e keni gabim, bëni më pak përpjekje!

Nga Daria Bignardi/ I kam dhënë vetes një mision në jetë, dhe ai është t’i kujtoj femrat që të mos e teprojnë, sepse kur jemi tridhjetë apo dyzet, askush nuk na e thotë dhe shpesh i arrijmë të pesëdhjetat të rraskapitura. Ndaj ju kujtoj që për çdo festë që të punoni sa më pak dhe në çdo fillim të vitit shkollor nuk ka nevojë të shqetësoheni për shkollën e fëmijëve. Ushqime? Ju nuk keni nevojë t’u bëni atyre sanduiçe të freskëta – blijini një snack organik dhe bëjini të lumtur.

Mua – më kujtohet gjithmonë – mamaja ime më jepte 100 lira që unë të blija atë që doja dhe unë ëndërroja për sanduiçin që ajo bënte, kështu që ia bëja me vite vajzës sime, e cila ëndërronte që unë t’i jepja paratë për të blerë atë që ajo donte. Gjithmonë e keni gabim, ia vlen të bëni sa më pak përpjekje.

Bisedat e prindërve? Mos i merrni shumë seriozisht. Takime, recitale, pica, sport, piano, shkollë cirku, anglisht? Qetësohuni, unë nuk jam njeri për jetë a vdekje.

Dhe as gjumi, detyrat e shtëpisë, grindjet me miqtë që duken si tragjedi dhe më pas zbehen si lotët në shi. A bënin prindërit tuaj meze të lehtë për ju çdo ditë? A kanë folur me ju prindërit për çdo gjë, ju kanë paguar për kurset e sportit, muzikës dhe gjuhës? Unë nuk mendoj kështu.

Dhe kjo është arsyeja pse jeni rritur të dëshpëruar apo të traumatizuar? Nuk mendoj kështu. Shkolla është veçanërisht e rëndësishme sepse është përvoja e tyre e parë reale sociale. Le të nxitojnë vetë, të organizojnë detyrat e shtëpisë, të zihen me miqtë e tyre, dhe do ta shijojnë më shumë. Ata nuk mësojnë shumë? Më vjen keq t’ju them, por mësuesi ka pothuajse gjithmonë të drejtë: ata duhet të përpiqen më shumë. Dhe nëse nuk studiojnë durimin, do ta studiojnë më vonë, në shkollë të mesme, në universitet, kur do të bëjnë diçka që u pëlqen. Ose ata që nuk do të studiojnë dhe do të bëhen milionerë të rinj në kriptomonedha dhe Nft.

*Daria Bignardi është një gazetare, romanciere dhe prezantuese italiane.

Share With:
Translate »
94 Views