Njeriu më i pasur në botë tregon si u mëson matematikë fëmijëve

Jeff Bezos, drejtori ekzekutiv i Amazon dhe personi më i pasur në botë, e ka grumbulluar pasurinë e tij duke qenë krijues dhe duke ofruar zgjidhje për shumë probleme.

Ai dhe bashkëshortja, MacKenzie Bezos, përdorin të njëjtën qasje për edukimin e fëmijëve të tyre.

“Ne provuam të gjitha llojet e gjërave .. nga mësimet Mandarin, programin e matematikës së Singaporit dhe shumë klube dhe sporte me fëmijët e tjerë të lagjes”, tha MacKenzie Bezos për Vogue.

Mësimi i një gjuhë të dytë ndikon pozitivisht në edukimin e fëmijëve, si edhe  aktivitetet në grup i ndihmojnë fëmijët për t’u përshtatur në shoqëri. Por çfarë është saktësisht programi i matematikës së Singaporit?

Matematika e Singaporit, e njohur edhe si “qasja zotëruese”, është një metodë e mësimdhënies së matematikës që është më e përhapura në Shangai, Kinë dhe Singapor.

Nën qasjen e zotërimit, studentët mësojnë një koncept specifik para se të shkojnë në ide më komplekse, në një progresion linear, ka shpjeguar Aleksei Vernitski, profesor në Universitetin e Essex.

Në shkollat ​​e Shangait që përdorin këtë metodë, studentët nuk janë grupuar sipas aftësive intelektuale të tyre . Në vend të kësaj, të gjithë studentët kryejnë të njëjtën detyrë në të njëjtën kohë, përpara se të zotëronin konceptin dhe të përparonin në të ardhmen së bashku.

Në të kundërt, shkollat ​​amerikane mësojnë matematikë duke përdorur “qasjen e mendësisë”, e cila synon t’i mësojë studentët një kuptim më intuitiv të koncepteve të matematikës duke filluar me një koncept më të gjerë përpara se të zgjidhësh një problem në hapa të veçantë.

Një studim i vitit 2015-të i 140 shkollave në Mbretërinë e Bashkuar nga Instituti i Edukimit UCL dhe Universiteti i Kembrixhit zbuloi se qasja e zotërimit përmirësoi kohën në të cilën studentët mësonin matematikën.

Dhe në 2015-ën PISA, një provim mbarë botëror që teston 15 vjeçare për aftësitë në matematikë, shkencë dhe leximi, arriti në përfundimin se Singapori ishte vendi me performancën më të mirë në secilën lëndë.

Share With:
Translate »
728 Views