“Pashë fëmijë duke u përdhunuar në sytë e babait të tyre”

Ish-të burgosurit e burgut famëkeq të “Abu Ghraib” thonë se koha nuk kanë shëruar plotësisht dhimbjen fizike dhe mendore që pësuan në burgun e torturave të SHBA-ve.

Një irakian flet në 15 vjetorin e pushtimit të Irakut nga SHBA-të.

“Koha që kam kaluar në atë burg më duket si një jetë. Një orë nga ajo dhimbje, poshtërim dhe padrejtësi qëndron me ju përgjithmonë“, i tha RT Anwer Al-Sudani, një ish-i burgosur Abu Ghraib.

Pasi u përdor nga Saddam Hussein për të mbyllur disidentët politikë, burgu Abu Ghraib u shndërrua në një strukturë të paraburgimit të Ushtrisë Amerikane pak pas pushtimit të Irakut nga SHBA në mars 2003.

Në prill të vitit 2004, fotografitë që tregonin se të burgosurit i ishin nënshtruar torturës, poshtërimit seksual, përdhunimit dhe formave të tjera të abuzimit në duart e ushtarëve amerikanë, u zbuluan në mediat botërore.

Objekti, i vendosur rreth 20 kilometra në perëndim të Bagdadit, mbante deri në 3.800 të burgosur në kulmin e përdorimit nga ushtria amerikane. Në vitin 2006, të gjithë të burgosurit e mbetur në Abu Ghraib u transferuan në burgje të tjera, dhe objekti iu dorëzua qeverisë së Irakut.

Më shumë se një dekadë ka kaluar që kur SHBA ka hequr dorë nga kontrolli i burgut famëkeq, por ish-të burgosurit thonë se plagët fizike dhe mendore nga koha e tyre në objekt nuk janë shëruar ende.

“Unë ende kam ankthe dhe kam dhimbje fizike dhe mendore, sikur gjithçka ka ndodhur dje”,  thotë Ali Al Qasi, një ish-i burgosur në burg.

“Unë punoj natë e ditë në përpjekje për të harruar. Ajo që ne kaluam dhe çfarë ndodhi me Irakun, ishte një krim i tmerrshëm. Na copëtoi”, shtoi ai.

“Pasi u lirova, sa herë që shihja amerikanët në rrugë, isha i tmerruar pasi mendoja do të më dërgonin përsëri në atë vend dhe do të më torturonin përsëri. Dëgjoj ende britmat natën dhe nuk mund të fle”, thotë Emad Al-Lamy, një tjetër i paraburgosur.

Al Qasi thotë se çdo person i cili ishte i ndaluar në objekt, duke përfshirë fëmijët, “i ishte nënshtruar shkeljeve, torturës, abuzimit seksual, poshtërimit, përdhunimit, dhe shumë gjëra të tjera të këqija”.

“Pashë një fëmijë; ata e përdhunuan para babait të tij. Këta hetues ishin nga kontraktorët, ata kryen krime të tmerrshme. Nuk mund ta harroj as elektricitetin. Pothuajse ndjehej sikur zjarri do të dilte nga sytë. Është diçka që nuk mund të harrosh”.

Sipas gjeneralit të përgjithshëm Antonio Taguba, i cili drejtoi hetimin formal mbi abuzimin e të burgosurve në Ab Ghraib, rreth 2,000 fotografi të marra në burgun famëkeq dhe gjashtë objekte të tjera në Irak dhe Afganistan përshkruajnë “tortura, abuzime dhe dhunime”.

Hetimi i brendshëm i Taguba mbi abuzimet në Abu Ghraib përfshinte deklarata të betuara nga 13 të burgosur, të cilat ai e përshkroi si “të besueshëm bazuar në qartësinë e deklaratave të tyre dhe dëshmive mbështetëse të dhëna nga dëshmitarë të tjerë”.

Share With:
Translate »
689 Views