Prindër të lumtur? Po, por kujdes nga numri i fëmijëve

Të bëhesh prind është gjithmonë një gëzim, një rol që mbush ditët e nënës dhe babait, i mposht dhe i mërzit ata, ashtu si ndodh me jetën e martuar, ose si një çift në përgjithësi.

Ishte një kohë kur të bërit prindër, dukej pothuajse një fazë e detyrueshme në marrëdhënien e një çifti: ne u dashuruam, u martuam dhe patëm fëmijë, sepse në thelb ai ishte kuptimi i jetës. Jo se e gjithë kjo ishte një detyrim, por të pasurit fëmijë dhe krijimi i një familjeje konsiderohej një zgjatje natyrore e një marrëdhënieje.

Sidoqoftë, sot, gjithçka është komplet ndryshe, shoqëria ka braktisur zakonet e vjetra popullore, gratë i kushtohen vetes në karrierë dhe martesë, ose bashkëjetesë, çiftet jetojnë të lumtur, madje edhe pa fëmijë. Megjithatë, ekziston një diskutim që mbetet i përhershëm: cili është numri ideal i fëmijëve, për të qenë prindër të lumtur?

Bryan Caplan, një ekonomist dhe studiues amerikan dhe baba i katër fëmijëve, tha se në realitet numri optimal llogaritet bazuar në preferencat personale, po si ta gjeni atë? Nëse prindërit janë të dashur me fëmijët, nuk do e kenë të vështirë të krijojmë një familje të lumtur dhe të madhe, dhe nëse duhet të zgjedhim një numër, ky do të ishte katër.

Sipas ekonomistit, gjithçka ndryshon kryesisht në bazë të mënyrës sesi e perceptoni rolin tuaj. Shumë njerëz, e jetojnë prindërimin me stres dhe frikë, sepse me shpresën për të ndihmuar fëmijët e tyre që të kenë sukses ata e bëjnë përvojën prindërore veçanërisht të kushtueshme dhe të lodhshme, kjo është arsyeja pse ne duhet të rishikojmë qasjen tonë për të rritur fëmijët dhe pastaj, nëse mund ta lejojmë të kemi më shumë, sepse fëmijët mund të jenë argëtues dhe të japin gëzim dhe kënaqësi.

Dhe pastaj një grup i vogël studiuesish amerikanë hulumtuan numrin ideal të fëmijëve që sjell lumturi për prindërit. Nga hulumtimi i botuar në Psychology Today, duket se një fëmijë i dytë apo i tretë nuk do të na bëjë të lumtur, por që numri magjik duket të jetë dy. Sipas të tjerëve, megjithatë, nuk ka një numër të caktuar fëmijësh për të krijuar familjen ideale sepse gjithçka varet nga dëshirat dhe mundësitë e prindërve.

Me pak fjalë, nëse me të vërtetë nuk mund të ndihmojmë por pyesim veten, numri i fëmijëve që na bën prindër të lumtur ndryshon nga familja dhe situata ekonomike, nga përvojat dhe ndryshimet në rrjedhën e jetës. E qartë, logjike dhe intuitive, apo jo?

Burimi / https://dilei.it/

/Revista Psikologji

Share With:408 Views