Pse foshnja juaj nuk fle dhe si ta ndihmoni!

Çdo prind dëshiron që i porsalinduri i tij të flejë i qetë dhe nga ana tjetër ta lërë të flejë në paqe. Një fëmijë i vogël që po zhvillohet si mendërisht ashtu edhe fizikisht ka nevojë për mesatarisht 12 orë gjumë.

Fatkeqësisht, shumica e prindërve e kanë të vështirë t’i bëjnë të sapolindurit dhe të vegjëlit e tyre të flenë. Net të panumërta pa gjumë nuk janë një pamje e rrallë për t’u parë nga prindërit e rinj, kështu që ata thjesht e pranojnë atë pa vënë në dyshim modelin e gjumit të foshnjës së tyre. Ata nuk janë të vetëdijshëm për arsyet e shumta pse një foshnje e ka të vështirë të flejë dhe këshillat dhe truket e ndryshme që mund ta ndihmojnë fëmijën tuaj të flejë gjithë natën.

Pse fëmija im nuk fle dhe çfarë mund të bëj për këtë?

Shumë foshnja zhvillojnë një zakon të flenë gjatë ditës dhe të qëndrojnë zgjuar gjatë natës. Ky njihet si orari i kundërt i ditës/natës. Edhe pse kjo është thjesht e përkohshme dhe mënyrat e natës së foshnjës do t’i përshtaten jetës së jashtme, kjo bëhet rraskapitëse për shumë prindër pasi prish rutinën e tyre të përditshme. Disa nga mënyrat se si mund ta ndihmoni fëmijën tuaj të identifikojë ditën dhe natën janë duke kufizuar kohëzgjatjen e gjumit gjatë ditës. Mbajini zgjuar edhe pak gjatë ditës në mënyrë që të lodhen dhe të flenë gjatë natës. Ju gjithashtu duhet ta nxirrni fëmijën tuaj jashtë në dritën natyrale për ta ndihmuar atë të rivendosë orën e brendshme. Nëse nuk mund t’i nxirrni, përpiquni t’i mbani pranë një dritareje në dritë të fortë gjatë ditës dhe në një dhomë të errët ose me dritë të ulët gjatë natës. Gjithashtu, sigurohuni që të parandaloni çdo shqetësim si zëri ose lëvizja pranë zonës së gjumit të foshnjës gjatë natës.

Fëmija juaj ka nevojë për ushqim

Të porsalindurit dhe të vegjëlit që ushqehen me gji shpesh zgjohen në mes të natës sepse ndihen të uritur. Meqenëse qumështi tretet shpejt, ata duhet të mbushin barkun e tyre të zbrazët disa herë gjatë natës. Uria dhe etja janë disa nga arsyet më të zakonshme pse foshnjat e kanë të vështirë të flenë. Ushqimi është thelbësor për rritjen e tyre, ndaj nuk rekomandohet që t’i privoni nga ushqimi për të ndryshuar zakonet e tyre. Edhe nëse e keni ushqyer fëmijën tuaj disa orë më parë, duhet të kontrolloni nëse i vogli juaj ka nevojë për ushqim

Nëse foshnja juaj ende po e bën jetën tuaj paksa të komplikuar duke mos fjetur në kohë, mos u shqetësoni. Është pjesë e jetës së një prindi të ri. Ju do të jeni në gjendje t’i futni fëmijët tuaj në një rutinë të gjumit të shëndetshëm ndërsa rriten. Ndërsa është e lehtë të lodhesh dhe të privosh gjumin ndërsa përpiqesh ta vësh fëmijën të flejë, duhet të gjesh kohë për të kuptuar zakonet dhe shprehjet e foshnjës në mënyrë që t’i ndihmosh të flejë më mirë. Nëse keni ende shqetësime, është mirë të flisni me pediatrin tuaj ose të kontaktoni një specialist të gjumit për të marrë mendimin e një eksperti/

Share With:
Translate »
41 Views