Pse ka një bum të sëmundjeve infektive tek fëmijët

Ka një bum të sëmundjeve infektive tek fëmijët, veçanërisht nën moshën 10 vjeç.

Cili mund të jetë shkaku? Sipas hulumtimeve të fundit , gjithçka mund të gjurmohet në pandeminë Covid-19.

Konkretisht, ekspertët theksuan se kjo rritje e sëmundjeve tek fëmijët po ndodh si pasojë e uljes së mbrojtjes imune, izolimit dhe përdorimit të vazhdueshëm të maskave.

Ndër sëmundjet infektive që po përhapen tek të vegjlit, përveç Covid-19, vëmë në dukje rastet e fruthit dhe hepatitit akut që po alarmojnë komunitetin shkencor.

Për sa i përket hepatitit, rastet e konstatuara kanë shkuar në 145, ku mbi 10 fëmijë i nënshtrohen transplantit të mëlçisë; Rastet u regjistruan jo vetëm në Britaninë e Madhe, por edhe në SHBA, Holandë, Irlandë dhe arritën edhe në Itali.

Sipas hulumtimit, fëmijët kanë mbrojtje imune më të ulët dhe më pak efikase, të cilat nuk janë në gjendje t’i përgjigjen në mënyrë adekuate adenoviruseve.

Çfarë janë adenoviruset?

Adenoviruset janë një familje virusesh të zakonshme që zakonisht shkaktojnë një sërë sëmundjesh të lehta dhe shumica e njerëzve shërohen pa komplikime. Ato mund të shkaktojnë një sërë simptomash, duke përfshirë ftohjen, të vjellat dhe diarrenë. Megjithëse ato zakonisht nuk shkaktojnë hepatit, është një ndërlikim i rrallë i njohur i virusit.

Shënim:

Prindërit duhet të kontaktojnë mjekun e tyre të përgjithshëm nëse vërejnë ndonjë shenjë të verdhëzës tek foshnja e tyre. Mund të jetë një nuancë e verdhë në të bardhët e syve ose në lëkurë. Simptoma të tjera përfshijnë urinën e errët, jashtëqitjet me ngjyrë gri të çelur, kruarje, dhimbje muskujsh dhe kyçesh, lodhje, temperaturë të lartë, humbje të oreksit dhe dhimbje stomaku.

Shkaku i këtij kolapsi të mbrojtjeve imune lidhet me bllokimet e ndryshme dhe përdorimin e maskave, të cilat nga ana e tyre shkaktuan një ulje të kontaktit social midis fëmijëve.

Rezultati i kësaj ishte ulja e antitrupave dhe ulja e sistemit imunitar të të vegjëlve.

Share With:
Translate »
22 Views