Pse ndryshon perspektiva e njerëzve pasi bëhen prindër?

Për shumë prindër, kur lind fëmija i tyre, është hera e parë në jetë kur prioriteti i tyre numër një kalon nga vetja tek një person tjetër. Dhe ky person i vogël ndodh të jetë jashtëzakonisht i lezetshëm, por gjithashtu i pashpresë dhe ka shumë nevojë. Është një ndryshim i thellë që kërkon një ndryshim monumental në perspektivë.

Fatmirësisht, si prindër ne duket se kemi evoluar për të parashikuar dhe përshtatur përgjegjësitë tona të reja në një nivel nervor. Në vitin 2017, një ekip neuroshkencëtarësh në Universitat Autònoma de Barcelona skanuan trurin e grave shtatzëna gjatë dhe pas shtatzënisë dhe gjeti reduktime në sasinë e lëndës gri në zonat e trurit që janë të përfshira në të ashtuquajturën ‘njohje sociale’ – d.m.th. , duke marrë perspektivën dhe duke menduar për nevojat e një personi tjetër.

Reduktimi i lëndës gri mund të tingëllojë si negativ, por në fakt është një shenjë e rritjes së efikasitetit të trurit. Kjo është për shkak se lidhjet nënoptimale midis neuroneve krasiten (një proces i ngjashëm ndodh gjatë zhvillimit të trurit të adoleshentëve). Për më tepër, sa më e madhe tkurrja e lëndës gri, aq më shumë shenja të lidhjes së shëndetshme tregonin nënat.

Nuk janë vetëm nënat e reja që përjetojnë ndryshime në tru. Në vitin 2014, një grup kërkimor në Universitetin Emory zbuloi se kur baballarët shikonin fotot e fëmijëve të tyre të vegjël, truri i tyre tregoi aktivitet të shtuar në rajonet që lidhen me ndjeshmërinë dhe shpërblimin, krahasuar me jo baballarët. Ndryshimi dukej se lidhej me ndryshimet hormonale – mesatarisht, baballarët kishin nivele më të ulëta të testosteronit dhe nivele më të larta të oksitocinës, një hormon që është i përfshirë në emocionet sociale.

Share With:
Translate »
179 Views