Rrahjet e zemrës së foshnjës zbulojnë stresin e të pasurit nënën në depresion ose ankth

Shkencëtarët kanë treguar se foshnjat e nënave që kanë të pasur ankth ose depresion, shfaqin shenja fiziologjikisht më të forta të stresit sesa foshnjat e nënave të shëndetshme, kur u jepet një test standard stresi.

Këto foshnja tregojnë një rritje të ndjeshme të rrahjeve të zemrës, për të cilën studiuesit kanë frikë se mund të çojë në strese emocionale ndërsa fëmija rritet, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

Ndërveprimi i nënës dhe foshnjës, veçanërisht në muajt e parë të jetës, luan një rol të madh në zhvillimin e shëndetshëm.

Disa nëna, veçanërisht ato që vuajnë nga çrregullime të humorit si depresioni, ankthi ose kanë vështirësi në rregullimin e afeksionit negativ të foshnjës, gjë që besohet se krijon pasiguri tek fëmijët ndërsa rriten.

Çrregullimet e humorit (si nervozizmi, ndryshimi i humorit, depresioni i lehtë) janë të zakonshme gjatë shtatzënisë dhe periudhës pas lindjes, që ndodhin në 10-20% të grave.

Tani në një gjetje paraprake, studiuesit gjermanë kanë treguar se gjatë periudhës kur nëna tërhiqte vëmendjen, foshnjat e nënave në ankth ose depresion kishin një rritje të ndjeshme të rrahjeve të zemrës, mesatarisht 8 rrahje në minutë më shumë se ato foshnja të nënave të shëndetshme.

“Për njohuritë tona, kjo është një nga herët e para që ky efekt fizik është parë tek foshnjat 3 -muajshe. Kjo mund të ushqehet me sisteme të tjera të stresit fiziologjik që çojnë në probleme psikologjike të ngulitura”, tha studiuesi Fabio Blanco-Dormond nga Universiteti i Heidelberg.

“Ne zbuluam se nëse një nënë ishte në ankth ose depresion, fëmija i tyre kishte një përgjigje fiziologjike më të ndjeshme ndaj stresit gjatë testit sesa foshnjat e nënave të shëndetshme. Kjo ishte një rritje statistikisht domethënëse prej një mesatare prej 8 rrahje në minutë.”

Share With:
Translate »
40 Views