Shenjat e meningjitit që çdo prind duhet të dijë

Meningjiti bakterial është padyshim lloji më serioz i meningjitit, i cili shpesh mund të çojë në paaftësi fizike dhe mendore, madje deri në vdekje. Kjo sëmundje prek membranat e vendosura rreth trurit dhe palcës kurrizore.

Meningjiti është një sëmundje që shkaktohet nga një lloj bakteri i veçantë dhe kategoria më e rrezikuar ndaj saj janë foshnjat.

Shenjat:

Simptomat e meningjitit mund të shfaqen papritur ose pas disa ditëve. Ato zakonisht shfaqen 3 deri në 7 ditë pas infeksionit.

Shenjat e hershme të meningjitit përfshijnë:

 • Të vjella dhe marrje mendsh
 • Dhimbje koke dhe qafe
 • Dhimbje muskujsh
 • Ndjeshmëri ndaj dritës
 • Konfuzion
 • Duar ose këmbë të ftohta
 • Simptoma të mëvonshme përfshijnë kriza dhe koma

Bebet e vogla mund të:

 • Marrin frymë shpejt
 • Refuzojnë ushqimin dhe janë të acaruar
 • Qajnë shumë

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut:

 • Meningjiti bakterial mund të shkaktohet nga një sërë bakteresh, të tilla si:
 • Haemophilus influenzae (H. influenzae) tipi B (Hib)
 • Grupi B Streptococcus
 • Neisseria meningitides (N. meningitides)
 • Streptococcus pneumoniae (S. pneumonia)
 • Listeria monocytogenes (L. monocytogenes)

BAKTERET QË SHKAKTOJNË MENINGJIT ZAKONISHT KALOJNË NGA NJË PERSON NË TJETRIN NËPËRMJET PËSHTYMËS, TESHTIMËS DHE KOLLITJES. POR, DISA LLOJE MUND TË PËRHAPEN EDHE PËRMES USHQIMIT.

Faktorët e rrezikut

Foshnjat janë më të ndjeshëm ndaj meningjitit bakterial. Faktorë të tjerë të rrezikut përfshijnë:

 • një defekt ose traumë anatomike, siç është fraktura e kafkës dhe disa lloje të operacioneve
 • një infeksion në zonën e kokës ose qafës
 • një sistem imunitar i dobët, si rezultat i gjendjes mjekësore ose trajtimit etj.

Share With:
Translate »
1636 Views