Shenjat gjatë shtatzënisë që kërkojnë të kontaktoni doktorin

Një nga rastet mund të jetë kur fëmija rrin shumë i qetë në bark, pa bërë lëvizje edhe goditje të shpeshta.

Kjo është një gjë që kërkon vëmendjen dhe kontrollin e doktorit, pasi një nga shkaqet mund të jetë që niveli i lëngjeve amniotike të jetë shumë i ulët.

Disa nga shenjat e simptomat tjera të cilat asesi nuk bën t’i neglizhoni, janë këto:

Dhimbje në këmbë – Shtatzënia e vë një grua në gjashtë herë më shumë rrezik për mpiksjen e gjakut në venat e thella të këmbëve, të quajtur tromboza e thellë e venave (DVT). Ndryshimet hormonale bëjnë që gjaku juaj të ngjitet më shumë, thotë Dr Dizon-Townson, ndërkohë që presioni i mitrës në rritje në venat tuaja mund të pengojë qarkullimin, duke shkaktuar gjak që gjaku të mblidhet në vena të këmbëve.

Gjakosje në mishin e dhëmbëve – Përderisa gjakderdhjet në mishrat e dhëmbëve janë të zakonshme në shtatzëni, duke ndikuar deri në 75 për qind të nënave, kjo nuk do të thotë se ato janë normale.  Nëse e lini pa e kontrolluar, gingiviti mund të përparojë në sëmundjen periodontale, e cila mund të shkatërrojë fibrat e gomës dhe kockat që mbajnë dhëmbët në vend. Dhe rreziqet në shtatzëni shkojnë përtej humbjes së dhëmbëve.

Gërhitjet – Më shumë se 1/3 e femrave gërhitin gjatë shtatzënisë, edhepse nuk e kanë bërë më herët.Përderisa gërhitja mund të jetë thjesht një parehati e vogël, ajo mund të ndikojë në gjumin e mirë dhe në zhvillimin më të ngadaltë të fetusit.

Disponimi i keq – Depresioni para lindjes është edhe më i shpeshtë se ai i paslindjes. Trajtimi i depresionit gjatë shtatzënisë është vital për shëndetin edhe të nënës e gjithashtu edhe të fëmijës.

Problemet Tiroide – është jetësore që mosfunksionet e tiroides të menaxhohen në shtatzëni. Hipertiroidizmi i patrajtuar e vë nënën në rrezik për parregullsi kardiake dhe humbje peshe, dhe në raste të rënda, mund të shkaktojë kequshqyerje fetale ose defekte të lindjes.

Shtypja e lartë e gjakut – Preeklampsia, e cila zakonisht zhvillohet pas javës së 20 të shtatzënisë, zvogëlon rrjedhjen e gjakut tek foshnja dhe mund të shkaktojë probleme shëndetësore për mamanë. Gratë në rrezik më të madh janë ato me një histori familjare ose personale të preeklampësisë, presionit të lartë të gjakut ose diabetit ekzistues; ose gratë që janë të trashë ose që mbajnë më shumë se një fëmijë.

Share With:
Translate »
790 Views