Shtatzënia: Ekspozimi i hershëm i zërit në mitër formon sistemin e dëgjimit tek fetusi

Brenda mitrës, fetuset mund të fillojnë të dëgjojnë disa tinguj rreth javës së 20-të të shtatzënisë.

Megjithatë, inputi ndaj të cilit ata janë të ekspozuar është i kufizuar në tinguj me frekuencë të ulët për shkak të efektit të lëngut amniotik dhe indeve përreth, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

Një studim i ri i udhëhequr nga MIT sugjeron se ky input ndijor është i dobishëm, dhe ndoshta i nevojshëm, për zhvillimin e dëgjimit.

Së bashku me një studim të mëparshëm nga po i njëjti ekip, gjetjet sugjerojnë se marrja e inputeve shqisore me cilësi të ulët mund të jetë çelësi për disa aspekte të zhvillimit të trurit.

“Në vend që të mendojmë për cilësinë e dobët të inputit si një kufizim që biologjia po na imponon, kjo punë merr qëndrimin se ndoshta natyra po tregohet e zgjuar dhe po na jep llojin e duhur shtysës për të zhvilluar mekanizmat që më vonë rezultojnë të jenë shumë të dobishme kur na kërkohet të merremi me detyra sfiduese të njohjes,” thotë Pawan Sinha, profesor i neuroshkencës kompjuterike në Departamentin e Shkencave të Trurit dhe Njohjes të MIT, i cili drejtoi ekipin hulumtues.

Nga këndvështrimi i aplikuar, gjetjet sugjerojnë se foshnjat e lindura para kohe mund të përfitojnë nga ekspozimi ndaj tingujve me frekuencë më të ulët sesa nga spektri i plotë i frekuencave që mund të dëgjojnë në njësitë e kujdesit intensiv neonatal, thonë studiuesit.

Share With:
Translate »
15 Views