Shtatzënia: Kujdes në ditët e nxehta veçanërisht nga ushqimet, rrezik listerina

Siguria e ushqimit është e rëndësishme për të gjithë, por është veçanërisht e rëndësishme nëse jeni shtatzënë.

Ndryshimet hormonale gjatë shtatzënisë mund të ndryshojnë dhe sistemin imunitar të një nëne shtatzënë, duke e bërë atë më të ndjeshme ndaj sëmundjeve që vijnë nga ushqimi, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

Dr. Nipunie Rajapakse, eksperte e sëmundjeve infektive pediatrike të Klinikës Mayo, diskuton rreziqet që lidhen me listerinë dhe cilat ushqime gjatë verës duhet të shmangen nga ato nëna që presin një fëmijë.

Planifikimi i një pikniku nuk është shëtitje në park për ato që janë shtatzënë. Kjo për shkak se shumë ushqime të lidhura me verën kanë një rrezik në rritje të listerisë.

“Listeria është një lloj bakteri që zakonisht transmetohet përmes ushqimit dhe produkteve ushqimore. Është veçanërisht shqetësuese nëse jeni shtatzënë, nëse jeni e moshuar ose nëse keni një sistem imunitar të dobësuar për ndonjë arsye mjekësore,” thotë Dr. Rajapakse.

Listeria është një shqetësim për shtatzënat për shkak të rrezikut të transmetimit të infeksionit tek foshnja e palindur.

Mishrat e ushqimit, hot dogët dhe akullorja janë ushqime që zakonisht lidhen me listerinë.

Megjithatë, edhe ushqimet që mund të konsiderohen të shëndetshme për nënat në pritje të fëmijës, mund të kenë një rrezik të listerisë.

“Kam parë në vitet e fundit, shpërthime të listerisë që kishin të bënin me sallata të paketuara (të gatshme)”, thotë Dr. Rajapakse.

Me një shumëllojshmëri kaq të gjerë ushqimesh të ndryshme që mund të kontaminohen me listeria, si mund ta mbani veten dhe fëmijën tuaj të sigurt?

Kur bëhet fjalë për mishrat dhe hot dogët, sigurohuni që ato të jenë gatuar në temperatura të larta. Frutat dhe perimet duhet të lahen mirë. Dhe mbani një sy për shpërthimet e raportuara të lidhura me ushqime të caktuara.

Simptomat e listerisë mund të jenë si ethe, të vjella, diarre, dhimbje barku. Mund të shkaktojë një sëmundje të ngjashme me gripin tek gratë shtatzëna, pra dhimbje të përgjithshme të trupit e të kokës, dhimbje kyçesh dhe lodhje.

Share With:
Translate »
56 Views