Shtatzënia: Si mund ta dalloj nëse kam një djalë apo një vajzë?

Ka shumë përralla të grave të vjetra që pretendojnë se parashikojnë seksin e foshnjës tuaj. Ndoshta nuk do të habiteni kur të dëgjoni se asnjë nga këto mite nuk është vërtetuar.

Pra, forma e gungës suaj, pavarësisht nëse jeni duke e bartur lart apo poshtë, dhe dëshirat tuaja për ushqim të ëmbël ose ushqim të kripur, nuk janë vërtet parashikues të saktë, shkruan Baby Center.co.uk përcjell Gazeta Shneta.

Një teori e njohur është se vajzat kanë një ritëm më të lartë të zemrës se sa djemtë. Kështu që mund t’ju thuhet se të dëgjoni një rrahje të shpejtë zemre do të thotë se jeni duke pritur një vajzë. Megjithatë, studimet nuk kanë gjetur prova për ta mbështetur këtë.

Një tjetër mit klasik është teoria e kafkës. Kjo sugjeron që, nëse shihni një kokë të ngushtuar dhe nofull të rrumbullakosur në foton tuaj me ultratinguj, kjo sugjeron një vajzë të vogël. Përndryshe, një nofull katrore dhe një ballë i pjerrët sinjalizojnë një djalë. Megjithatë, nuk ka asnjë provë për të mbështetur këtë teori.

Ekzistojnë vetëm katër mënyra për të zbuluar me siguri seksin e fëmijës tuaj gjatë shtatzënisë:

– Skanimi me ultratinguj

Mënyra më e zakonshme për të zbuluar nëse keni një vajzë apo një djalë është skanimi juaj me ultratinguj 20-javor (skanimi i anomalive). Kjo zakonisht ofrohet ndërmjet javës 18 dhe 21 të shtatzënisë.

Ndonjëherë, megjithatë, nuk është e mundur të zbulohet seksi në skanimin e anomalive. Nëse foshnja juaj është e shtrirë në një pozicion të vështirë ose lëviz shumë, sonografi juaj mund të mos jetë në gjendje të ketë një pamje të mirë.

– Testimi prenatal joinvaziv (NIPT)

NIPT është një test i thjeshtë gjaku që vlerëson mundësinë tuaj për të pasur një fëmijë me një gjendje gjenetike. Nëse e paguani privatisht, NIPT-i mund të përdoret për të treguar seksin e fëmijës suaj që në javën e 10-të të shtatzënisë.

Një test gjaku edhe më i thjeshtë që kontrollon gjininë e foshnjës suaj është gjithashtu i disponueshëm privatisht.

Këto teste janë përgjithësisht të besueshme, por mund të jenë mjaft të shtrenjta, kështu që mund të preferoni të prisni deri në skanimin tuaj 20-javor.

Megjithëse NIPT është i disponueshëm në Angli, Skoci dhe Uells, ai nuk përdoret për të përcaktuar seksin e fëmijës suaj.

Ofrohet në Shërbimin Spitalor Kombëtar të Mbretërisë së Bashkuar, vetëm nëse një test fillestar i shqyrtimit ju ka dhënë një shans të lartë për të pasur një fëmijë me një gjendje gjenetike.

Pastaj përdoret vetëm për të dhënë një rezultat më të saktë të shqyrtimit për kushte, të tilla si sindroma Down.

Grupet e gjakut - Rh faktori

– Amniocenteza

Amniocenteza është një test që disa grave u ofrohet gjatë shtatzënisë për të kontrolluar nëse foshnja e tyre ka një gjendje gjenetike, siç është sindroma Down.

Do t’ju ofrohet një amniocentezë vetëm nëse një skanim ose test i mëparshëm tregon një rrezik më të lartë se normalja që fëmija juaj të ketë një gjendje gjenetike, ose nëse ka një histori familjare të një gjendjeje të trashëguar.

Amniocenteza mund të bëhet nga java e 15 e shtatzënisë. Mjeku juaj do të përdorë një gjilpërë të imët për të hequr me kujdes një mostër të vogël të lëngut amniotik nga barku juaj. Mostra më pas dërgohet në laborator për testim.

Edhe nëse ju ofrohet amniocentezë, në shumicën e rasteve nuk do ta zbuloni gjininë e foshnjës tuaj.

Testi zakonisht përdoret vetëm për të kërkuar anomali gjenetike. Ju do të zbuloni seksin e foshnjës tuaj vetëm nëse ekziston një rrezik i shtuar i një gjendjeje gjenetike që prek vetëm një seks, siç është sindroma Turner, e cila prek vetëm vajzat.

Mendohet se mund të ketë një rritje të vogël të rrezikut të abortit pas amniocentezës. Mjekët nuk janë të sigurt pse, por mund të shkaktohet nga faktorë të tillë si infeksioni, gjakderdhja ose dëmtimi i qeses amniotike gjatë procedurës.

– Marrja e mostrave të vileve korionike (CVS)

Ngjashëm me amniocentezën, CVS është një test për kushte serioze gjenetike. Zakonisht bëhet midis 11 dhe 14 javësh dhe përfshin një mjek që përdor një gjilpërë të imët për të hequr me kujdes një pjesë të vogël të placentës për testim.

Ashtu si me amniocentezën, CVS mbart një rrezik të vogël të abortit, kështu që do t’ju ofrohet vetëm nëse keni një rrezik më të lartë për të pasur një fëmijë me një anomali gjenetike.

Dhe ju do të zbuloni seksin e fëmijës tuaj vetëm nëse ekziston një rrezik më i lartë i një gjendjeje që prek vetëm një seks.

Share With:
Translate »
21 Views