Si të jesh një prind i mirë në epokën e mediave sociale

Një studim i ri i publikuar në revistën akademike Current Opinion in Psychology ofron një rrugë përpara për prindërit që janë në kërkim të mënyrave më të mira për të lundruar në botën e sapolindur të përdorimit të mediave sociale për adoleshentët.

Rekomandimi #1: Njihuni me stilet e ndryshme të prindërimit në mediat sociale

Nuk duhet të jetë befasi që prindërit ndryshojnë shumë në mënyrën se si menaxhojnë përdorimin e mediave sociale të fëmijëve të tyre. Sipas autorëve, ekzistojnë katër qasje të përgjithshme që prindërit marrin kur monitorojnë përdorimin e mediave sociale nga adoleshentët e tyre. Ata janë:

Mbështetëse për autonomi. Kjo qasje ofron një arsyetim të përshtatshëm zhvillimor për rregullat e mediave sociale dhe i merr seriozisht perspektivat e adoleshentëve.

Autonomi-kufizuese. Kjo qasje ofron rregulla në mënyrë strikte dhe të ashpër, pa shumë respekt për këndvështrimet e adoleshentëve.

I paqëndrueshëm. Kjo strategji, ose mungesa e saj, ndodh kur prindërit ndryshojnë rastësisht në kufizimet, rregulloret ose diskutimet e tyre në mediat sociale.

Lejuese. Kjo qasje shmang udhëzimet dhe diskutimet dhe ofron kufizime ose rregulla të kufizuara.

Rekomandimi #2: Një qasje më e rreptë mund të jetë një qasje më e mirë

Ndërsa nuk ka një “përgjigje të drejtë” për pyetjen se si të bëheni prindër në epokën e mediave sociale, një mbizotërim i të dhënave sugjeron se qasjet më aktive çojnë në rezultate më të mira sesa qasjet pasive. Autorët thonë, “Në përgjithësi, studimet zbulojnë se adoleshentët raportojnë përdorim më pak problematik kur prindërit përdorin më shumë monitorim prindëror, ndërmjetësim kufizues ose aktiv, ose rregulla strikte të internetit dhe smartfonëve”.

Rekomandimi #3: Qëndroni të informuar – ndërsa mediat sociale evoluojnë, kështu do të zhvillohet edhe udhëzimi

Shumë pyetje të mëdha ende nuk kanë marrë përgjigje. Për shembull, është ende e paqartë nëse lloji i mediave sociale që përdor fëmija juaj (qoftë në internet, në një smartphone, për lojëra, etj.) ndikon në mënyrën se si ju, si prind, duhet ta menaxhoni atë. Është gjithashtu e paqartë se sa shpejt mund të zhbëhen efektet negative të mbikonsumimit të mediave sociale në mirëqenien e një fëmije. A mund të presin prindërit një kthesë të shpejtë në sjelljen e një fëmije pas ndryshimit të kursit, apo efektet negative mbeten për ca kohë?

Share With:
Translate »
97 Views