Shtatzënia: Si zhvillohen sytë dhe shikimi i foshnjës tuaj në mitër

Në mitër, sytë e foshnjës tuaj zhvillohen mjaft mirë për të perceptuar dritën dhe format.

Foshnjat hapin sytë në mitër rreth javës së 27-të dhe do t’i përgjigjen një drite të ndritshme që nga java e 31-të, shkruan burimi Baby Center përcjell Gazeta Shneta.

Para lindjes, shikimi i foshnjës suaj është i paqartë, por edhe në mitër fëmija juaj mund të fokusohet – të gjurmojë objektet dhe të shohë një ngjyrë – të kuqe!

Kur zhvillohen sytë e foshnjave në mitër?

Sytë e foshnjës suaj fillojnë si dy dalje të vogla nga truri në zhvillim. Duke filluar në javën e 6-të të shtatzënisë, këto rritje fillojnë të palosen nga brenda dhe të formojnë dy struktura të ngjashme me filxhanin. Ndërsa këto struktura zmadhohen, ato mbeten të lidhura me trurin nga një kërcell që përfundimisht do të strehojë nervin kryesor optik.

Në rreth 7-javë, pjesët kryesore të syrit që mundësojnë shikimin – kornea, irisi, bebëza, thjerrëza dhe retina – fillojnë të zhvillohen dhe ato formohen pothuajse plotësisht vetëm disa javë më vonë.

Rreth javës së 10-të, fëmija juaj ka qepalla, megjithëse ato mbeten të mbyllura. Dhe këtu është një fakt interesant: megjithëse kanalet e lotit të foshnjës suaj fillojnë të zhvillohen rreth javës së 8-të, ato nuk do të formohen plotësisht deri disa javë pas lindjes (dhe mund të zgjasë edhe më shumë për foshnjat e lindura parakohe).

Kjo do të thotë që prodhimi i lotëve të foshnjës suaj nuk arrin potencialin e plotë derisa ata të jenë disa javë pas lindjes.

Kur i hapin sytë foshnjat?

Sytë e fëmijës tuaj hapen fillimisht rreth javës së 27-të të shtatzënisë, në fund të tremujorit të dytë. Në javën e 31-të, bebëzat mund të ngushtohen, zgjerohen dhe zbulojnë dritën.

Zhvillimi i shikimit të foshnjës para lindjes

Për të kuptuar vizionin e foshnjës tuaj, është e dobishme të njihni pjesët e syrit dhe mënyrën se si ne shohim:

Kornea është “dritare” e qartë në pjesën e përparme të syrit, e cila lëshon dritën.

Pika e errët në qendër të syrit – bebëza dhe pjesa e pigmentuar që rrethon bebëzën (irisin) përcaktojnë sasinë e dritës që lëshohet. Në dritë të ndritshme, irisi zgjerohet dhe bebëza zvogëlohet, duke kufizuar sasinë e dritës duke hyrë në sy. Në errësirë, irisi tkurret dhe bebëza bëhet më e madhe, duke lejuar sa më shumë dritë të jetë e mundur.

Struktura me shtresa në pjesën e pasme të syrit (retina) përmban miliona qeliza të ndjeshme ndaj dritës të quajtura shufra dhe kone.

Shufrat na ndihmojnë të shohim në dritë të zbehtë dhe konet zbulojnë ngjyrën. Ky informacion transmetohet përgjatë nervit optik në tru, ku ne kuptojmë imazhet që shohim.

Pas zhvillimit të pjesëve kryesore të syrit në fillim të tremujorit të parë, fëmija juaj formon shufra dhe kone rreth javës së 10-të të shtatzënisë.

Në javën e 31-të, bebëzat janë në gjendje të ngushtohen dhe zgjerohen, duke i lejuar sytë të lejojnë pak a shumë dritë.

Për shkak se foshnja juaj ka më shumë shufra se kone në këtë pikë, ata mund të jenë në gjendje të dallojnë skicat e zbehta të formave, por jo ngjyrat e tyre.

Gjithashtu në javën e 31-të, fëmija juaj mund të pulsojë në përgjigje të dritës së ndritshme. Nëse ndriçoni një elektrik dore në bark, mund të ndjeni se fëmija juaj përgjigjet me një hov të valëvitjeve dhe tundjeve.

Në javën e 32-të, fëmija juaj mund të fokusohet në objekte të mëdha që nuk janë shumë larg dhe kjo aftësi për t’u fokusuar do të qëndrojë e tillë deri në lindje.

Në javën e 34-të, fëmija juaj do të jetë në gjendje të gjurmojë lëvizjen dhe do të shohë ngjyrën e parë – të kuqe. Pse e kuqe? Kjo është ngjyra e pjesës së brendshme të mitrës, kështu që qelizat e konit për të kuqe zhvillohen së pari.

Shikimi i foshnjës tuaj në lindje është pothuajse i njëjtë me atë në javën e 36-të të shtatzënisë.

Megjithëse sytë e të porsalindurit tuaj janë fizikisht të aftë për të parë, truri i tyre nuk është gati të përpunojë të gjithë atë informacion vizual, kështu që gjërat mbeten mjaft të paqarta për një kohë.

Gradualisht, ndërsa rruga vizuale midis syve dhe trurit maturohet, fëmija juaj mund të shohë më shumë ngjyra. Aftësitë e tyre përqendruese gjithashtu përmirësohen dhe zhvillojnë perceptimin e thellësisë. Në kohën kur fëmija juaj është 8-muajsh, ai do të jetë në gjendje të shohë pothuajse aq mirë sa ju.

Share With:
Translate »
25 Views