Si ndryshon qumështi i gjirit në varësi të gjinisë së fëmijës

Qumështi i gjirit tregon dallime në varësi të gjinisë së fëmijës, sipas një studimi të ri.

Ky studim është frymëzuar nga kërkimet e mëparshme, të cilat treguan se disa gjitarë prodhojnë qumësht të përshtatur me gjininë specifike të foshnjës së tyre. Për shembull, majmunët prodhojnë qumësht më të pasur me yndyrë dhe energji për pasardhësit e tyre meshkuj, por prodhojnë më shumë qumësht që përmban më shumë kalcium për pasardhësit e tyre femra.

Për të parë nëse kjo teori është e vërtetë për njerëzit, studiuesit përdorën të dhënat e mbledhura nga Studimi Kombëtar i Shëndetit të Adoleshentëve, një studim i madh dhe afatgjatë mjekësor i sjelljes së të rinjve amerikanë. Për këtë studim, studiuesit intervistuan më shumë se 20,000 adoleshentë në periudha të ndryshme gjatë adoleshencës. Pesha dhe gjatësia në çdo moment kohor dhe informacioni për ushqyerjen me gji të dhënë nga nënat u regjistruan

Studiuesit u mbështetën më shumë në të dhënat e mbledhura nga binjakët: binjakë të të njëjtit seks dhe binjakë të seksit të kundërt, të cilët ushqeheshin me gji ose jo.

Hulumtimi u krye në 546 binjakë të të njëjtit seks dhe 233 binjakë të seksit të kundërt. Duke përdorur të gjitha të dhënat e regjistruara në lidhje me peshën dhe gjatësinë, ata krahasuan rritjen e tyre.

Ata zbuluan se binjakët e të njëjtit seks që ishin ushqyer me gji ishin më të gjatë dhe më të shëndoshë gjatë adoleshencës dhe moshës madhore të hershme sesa binjakët e seksit të kundërt (të cilët ushqeheshin me qumësht gjiri që nuk mund të përshtatej me nevojat e gjinive të ndryshme të binjakëve).

Binjakët e të njëjtit seks që nuk ishin ushqyer kurrë me gji ishin më të shkurtër dhe më të lehtë se binjakët e seksit të kundërt që nuk ishin ushqyer kurrë me gji.

Share With:
Translate »
21 Views