Si të menaxhoni depresionin gjatë shtatzënisë, rëndësia që bie në identifikimin e simptomave

Depresioni i shtatzënisë është një çrregullim i humorit që përfshin ndjenjën e trishtimit ose ‘të pashpresës’ për të paktën dy javë.

Ju gjithashtu mund të ndiheni jashtëzakonisht të irrituar ose të shqetësuar për fëmijën tuaj dhe të keni vështirësi të përqendroheni ose të flini, sipas burimit Baby Center përcjell Gazeta Shneta.

Vlerësohet se një në 10 gra kanë depresion gjatë shtatzënisë, pjesërisht për shkak të ndryshimeve hormonale të shtatzënisë dhe ndryshimeve të ciklit të jetës në rolin e prindërimit.

Është normale të ndiheni herë pas here kështu. Por nëse jeni në depresion, përjetoni ndjenja trishtimi ose dëshpërimi që zgjasin me javë apo edhe muaj atëhere duhet të njoftoni mjekun tuaj.

Depresioni është një çrregullim humori që mund të ndikojë në çdo aspekt të jetës suaj, nga mënyra se si mendoni dhe veproni deri tek mënyra se si hani dhe flini.

Gjatë shtatzënisë, mund të ndikojë në aftësinë tuaj për t’u kujdesur për veten dhe fëmijën tuaj.

Të ndihesh në këtë mënyrë është e vështirë në çdo kohë, por mund të jetë veçanërisht e vështirë ta përballosh kur jeni shtatzënë.

Ekziston një pritshmëri që shtatzënia supozohet të jetë një kohë e gëzueshme, kështu që mund të jetë e vështirë ta pranosh nëse nuk është ashtu siç ndihesh.

Mes tjerash, depresioni është një sëmundje, dhe jo një zgjedhje si dhe çuditërisht e zakonshme: Rreth 1 në 10 gra përjetojnë depresion gjatë shtatzënisë.

Edhe nëse jeni diagnostikuar me depresion të rëndë klinik, ka shumë trajtime efektive. Sa më herët të jeni në gjendje të filloni trajtimin, aq më efektiv do të jetë terapia. Pra, mos hezitoni të kërkoni ndihmë. Shëndeti juaj emocional është po aq i rëndësishëm sa shëndeti juaj fizik.

Disa simptoma të depresionit, të tilla si lodhja ose problemet me gjumin, janë normale gjatë shtatzënisë. Por ju mund të keni depresion para lindjes kur keni një ndjenjë trishtimi ose dëshpërimi, humbni interesin ose kënaqësinë për gjërat që keni shijuar më parë, ose nuk jeni në gjendje të funksiononi në jetën tuaj të përditshme dhe këto simptoma zgjasin me javë të tëra.

Ju mund të jeni në depresion nëse keni përjetuar ndonjë nga simptomat e mëposhtme për të paktën dy javë:

– Humbja e interesit për aktivitetet e përditshme, ose ndjenja se asgjë nuk është më e këndshme apo argëtuese.

– Ndjeheni e trishtuar ose “bosh” për shumicën e kohës, çdo ditë.

– Të kesh vetëbesim të ulët, si për shembull të mendosh se nuk do të jesh një prind i mirë.

– Duke qarë gjatë gjithë kohës.

– Ndjeheni jashtëzakonisht të irrituar ose të shqetësuar.

– Ndjeheni në ankth për fëmijën tuaj.

– E keni të vështirë të përqendroheni ose të merrni vendime.

– Të kesh energji të ulët ose lodhje ekstreme që nuk përmirësohet me pushim.

– Përjetimi i ndryshimeve në modelet tuaja të të ngrënit ose të gjumit, të tilla si dëshira për të ngrënë ose për të fjetur gjatë gjithë kohës ose që nuk jeni në gjendje të hani ose të flini fare.

– Duke pasur ndjenja dërrmuese të fajit, pavlefshmërisë ose mungesës së shpresës.

Hulumtimet sugjerojnë se këto simptoma mund të kenë më shumë gjasa të ndodhin në tremujorin e parë dhe të tretë.

Është gjithashtu e zakonshme që gratë të zhvillojnë shenjat e para të depresionit pas lindjes.

Nëse mendoni se mund të jeni në depresion, bisedoni me mjekun tuaj. Vetëm një profesionist mjekësor ose i shëndetit mendor mund të diagnostikojë depresionin.

Share With:
Translate »
85 Views