Si të rrisni shanset për të mbetur shtatzënë në mënyrë natyrale

Fertiliteti nuk konsiderohet shpesh si çështje derisa të vijë koha për të krijuar një familje.

Udhëtimi drejt prindërimit mund të jetë një moment historik i gëzueshëm, por për disa, lufta mund të jetë zemërthyese.

Rregullimi individual i fertilitetit është kompleks, por disa faktorë rreziku të modifikueshëm për infertilitet janë nën kontrollin tuaj, shkruan burimi Health News përcjell Gazeta Shneta.

Nëse jeni përpjekur të mbeteni shtatzënë pa sukses për 12 muaj, mund të jetë koha për të vizituar një specialist të fertilitetit.

Ruajtja e një peshe të shëndetshme, aktiviteti fizik i mjaftueshëm, ushqimi i duhur dhe menaxhimi i stresit mund të rrisin mundësinë për të mbetur shtatzënë në mënyrë natyrale.

– Mbani një peshë të shëndetshme

Pesha ose indeksi i masës trupore (BMI) lidhet drejtpërdrejt me fertilitetin.

Fertiliteti i individëve mbipeshë dhe nënpeshë ndikohet nga disa faktorë, shumë të rrënjosur në pabarazitë hormonale.

Mbipesha ose nënpesha mund të ndikojë në hormonet që rregullojnë periodat mujore dhe ovulimin.

Kjo mund të çojë në infertilitet ovulues deri në 12% të individëve nënpeshë dhe 25% të individëve mbipeshë

– Qëndroni fizikisht aktiv

Aktiviteti fizik ndikon në fertilitet. Marrëdhënia është komplekse dhe pavarësisht studimeve të shumta, nuk ka asnjë rekomandim zyrtar për aktivitet fizik për ata që përpiqen të mbeten shtatzënë.

Një studim i madh nga Norvegjia vlerësoi lidhjen midis fertilitetit dhe aktivitetit fizik.

Në këtë studim, shembujt e ushtrimeve të moderuara përfshinin ecje të shpejtë ose çiklizëm të lirë. Shembuj të fuqishëm ushtrimesh përfshinin vrapimin, gjimnastikën, ose notin.

Studimi zbuloi se njerëzit që merrnin pjesë në një stërvitje të moderuar deri në 60 minuta në ditë kishin një rrezik më të ulët të infertilitetit në krahasim me ata që merrnin pjesë në më pak aktivitet.

Rezultatet e këtij studimi dolën në përfundimin se çdo lloj aktiviteti fizik do të përmirësonte fertilitetin tek ata individë që janë mbipeshë ose obezë.

Individët me një indeks të masës trupore të përshtatshme mund të përmirësojnë fertilitetin e tyre nëse kalojnë nga stërvitja e fuqishme në aktivitet fizik të moderuar.

– Balanconi ushqyerjen

Një “dietë fertiliteti” mund të jetë e vlefshme për ata që kërkojnë të mbeten shtatzënë.

Një grupi i madh grash jofertile iu përshkrua një ‘dietë fertiliteti’ që përfshinte konsumimin e:

– Sasi më të larta të yndyrave të pangopura;

– Sasi më të larta të proteinave bimore në vend të proteinave me bazë shtazore;

– Karbohidrate me glicemi të ulët;

– Qumësht me yndyrë të plotë;

– Rritja e marrjes së hekurit nga bimët dhe suplementet.

– Multivitamina

Disa studime kanë treguar gjithashtu se plotësimi i acidit folik, vitaminës B-6 dhe vitaminës B-12 mund të rrisë fertilitetin.

Vitamina D gjithashtu duket të jetë një komponent i rëndësishëm i fertilitetit.

Mes tjerash, vitamina D është e përfshirë në krijimin dhe rregullimin e hormoneve seksuale.

– Ulni stresin, depresionin dhe ankthin

Jeta e përditshme mund të ketë shumë faktorë stresorë.

Puna, marrëdhëniet, rrethanat e jetës, fëmijët dhe shëndeti janë vetëm disa shembuj që mund të shkaktojnë stres të panevojshëm dhe çlirim të hormoneve të stresit brenda trupit.

Lufta për të mbetur shtatzënë mund të krijojë ndjenja stresi dhe ankthi.

Fatkeqësisht, shumë që vuajnë nga infertiliteti jetojnë në një luftë të heshtur, duke hezituar të ndajnë udhëtimin e tyre me të tjerët. Ky izolim mund të përkeqësojë ndjenjat e stresit, ankthit dhe depresionit.

Ju lutemi kërkoni mbështetje emocionale nëse jeni duke luftuar me infertilitetin ose duke marrë trajtim të infertilitetit.

Sistemet dhe programet mbështetëse janë në dispozicion për t’ju ndihmuar. Ka shumë komunitete në internet për ata që dëshirojnë mbështetje dhe lirinë për të ndarë udhëtimin e tyre me një audiencë empatike.

.

Share With:
Translate »
109 Views