Studimi i ri tregon se si nënat i qetësojnë foshnjat e tyre të shqetësuara me “sinjale qetësuese”

Shumica e prindërve e dinë këtë edhe nëse nuk mund ta provojnë: Kur një foshnjë shqetësohet, nëna e tij ka një fuqi unike për ta qetësuar foshnjën me vetëm një përqafim të dashur dhe disa fjalë të buta.

Për personin laik, është një nga misteret e jetës – funksionimi pothuajse si me magji dhe as në fushat kërkimore të pediatrisë dhe neuroshkencës së sjelljes nuk është ky procesi i kuptuar mirë, shkruan MedicalxPress përcjell Gazeta Shneta.

Historia është gjithashtu e ndryshme për nënat e reja që përjetojnë depresion pas lindjes (PPD), i cili prek deri në 20% të grave që lindin.

“Shumë studime kanë treguar se nënat me depresion pas lindjes luftojnë për të qetësuar foshnjat e tyre të dëshpëruara,” thotë John Krzeczkowski, bashkëpunëtor në Departamentin e Psikologjisë.

“Megjithatë, nuk dihet se si sinjalet qetësuese të nënave transmetohen te foshnja e tyre, sesi depresioni pas lindjes e prish këtë proces, apo nëse trajtimi i nënave me depresion mund t’i ndryshojë këto sinjale”.

“Për të hetuar këtë, ekipi im dhe unë ekzaminuam lidhjet midis fiziologjisë së nënës dhe foshnjës kur ato ishin të shqetësuara.”

Metoda e studimit i nënshtroi nënat dhe foshnjat në tre faza të ndërveprimit.

Në fazën e lojës, nënat luanin me foshnjat e tyre si zakonisht (p.sh. duke kënduar, duke folur, duke prekur).

Në fazën e dytë të asaj të fytyrës së palëvizshme, nënat u udhëzuan të mos preknin ose të flisnin me foshnjat e tyre dhe të mbanin kontaktin me sy dhe të adoptonin një fytyrë “poker” pa shprehje, në mënyrë që foshnja të shqetësohej dhe të acarohej.

Faza e fundit e ribashkimit ishte fokusi i studimit: këtu, nënat u lejuan të ri-angazhoheshin me foshnjat e tyre tashmë të shqetësuara, siç bënë në fazën e lojës.

Gjatë gjithë këtyre fazave, ekipi monitoroi nënën dhe foshnjën për një masë të ndryshueshmërisë së rrahjeve të zemrës të quajtur aritmia e sinusit respirator (RSA), e cila është një tregues i njohur i gjendjes emocionale të një personi.

Në fazën e ribashkimit, studiuesit po shikonin këto lexime për prova të një “laku të reagimit” të sinjaleve reciproke të rrahjeve të zemrës që kalonin midis nënës dhe foshnjës.

Grupet u testuan në këtë mënyrë dy herë: një herë për të vendosur një bazë dhe më pas një herë të dytë, disa javë më vonë, pasi nënat me depresion pas lindjes, kishin marrë dhe u vëzhguan se kishin përfituar nga një kurs i terapisë konjitive të sjelljes (CBT), duke përmirësuar gjendjen e tyre afektive.

“Ky studim tregon empirikisht, për herë të parë, se fiziologjia e sinkronizuar midis nënave dhe foshnjave luan një rol në qetësimin e foshnjave të shqetësuara dhe se trajtimi i depresionit pas lindjes me kursin e terapisë konjitive të sjelljes mund të përmirësojë modelet e sinkronitetit dhe në këtë mënyrë të rrisë aftësinë e nënave për të qetësuar foshnjat e tyre.”

Share With:
Translate »
30 Views