Të jesh fëmijë i vetëm: Barrë apo privilegj?

Tema e fëmijës së vetëm ka ndezur polemika të mëdha. Sidomos vitet e fundit, shumë çifte në mbarë botën nuk duan më të kenë shumë fëmijë. Është e vërtetë që vëllezërit e motrat janë një dhuratë e mrekullueshme në jetë për çdo qenie njerëzore. Megjithatë, është gjithashtu e vërtetë që nënat dhe baballarët aktualisht kanë shumë role dhe mund të mos ndjehen të aftë t’i kushtojnë shumë vite që duhen për të rritur fëmijë të shumtë.

Përparësitë e të qenit fëmijë i vetëm

Pa dyshim, të qenit fëmijë i vetëm sjell avantazhe të mëdha. Edhe pse ata kanë një reputacion si egoistë dhe kapriçioz, e vërteta është se nuk duhet të jetë kështu. Nëse rriten mirë, do të piqen dhe do të rriten në mënyrë të shëndetshme . Ka faktorë të ndryshëm që ata kanë në favor të tyre:

Një fëmijë i vetëm merr më shumë vëmendje nga prindërit e tij. Ata nuk duhet të ndajnë kohën dhe shqetësimet e tyre mes fëmijëve të ndryshëm. Prandaj, ata mund ta kryejnë më mirë punën e tyre si prindër. Kjo vëmendje e veçantë pothuajse gjithmonë i jep fëmijës së vetëm një ndjenjë më të madhe besimi dhe vetëvlerësim më të lartë .

Ata priren të kenë një zhvillim më të shpejtë intelektual. Meqenëse një fëmijë i vetëm ndërvepron kryesisht me të rriturit, veçanërisht gjatë viteve të para, është e zakonshme që ata të kenë një zhvillim gjuhësor dhe mendor më të shpejtë se fëmijët e tjerë.

Njerëzit që ishin fëmijë të vetëm janë pothuajse gjithmonë më të organizuar dhe më të përgjegjshëm. Meqenëse nuk jetojnë me fëmijë të tjerë, me shumë mundësi do të adoptojnë stilin e rendit dhe punës që kanë prindërit e tyre. Zakonisht, ata dinë t’i kryejnë detyrat e tyre dhe kërkojnë që gjërat t’i kenë gjithmonë të organizuara.

Disavantazhet e të qenit fëmijë i vetëm

Ndonëse të qenit fëmijë i vetëm u mundëson prindërve t’u japin më shumë përkushtim dhe një siguri më të madhe ekonomike, mund të sjellë disa vështirësi. Vëllezërit e motrat marrin një pjesë të vëmendjes dhe i lënë vendin rivalitetit, por gjithashtu i japin fëmijës mësime të vlefshme për sa i përket pjekurisë. Kështu, këto janë disa nga disavantazhet e mospasjes së vëllezërve dhe motrave :

Një fëmijë i vetëm është, zakonisht, më egocentrik. Ata e kanë të vështirë të kuptojnë se secili ka radhën e tij në një lojë. Ata nuk e kuptojnë se jo gjithçka që bëjnë do të festohet nga prindërit e tyre. Ndonjëherë, është e vështirë për ta që të përshtaten me grupet.

Ndonjëherë ato piqen shumë shpejt. Kjo nuk do të ishte negative nëse nuk do të ishte për faktin se duke u pjekur kaq shpejt, ato ulin edhe spontanitetin e tyre. Kjo i bën ata të jenë më pak të gëzuar. Është e vështirë për ta që ta lejojnë veten të jenë “budallaqe”. Ndërsa të rriturit e shijojnë këtë, kjo mund t’i bëjë këta fëmijë të rriten shumë të ngurtë.

Ata kanë vështirësi të jenë bujarë. Për ta është normale që secili të merret me problemet e veta dhe të zgjidhë nevojat e veta. Është e vështirë për ta të ndajnë atë që kanë, si në aspektin material ashtu edhe në atë emocional. Ata nuk “hapen” ndaj të tjerëve me lehtësi.

Vetëm fëmijët mund të bëhen të rezervuar, sepse nuk mund të ndajnë përvojat e tyre me moshatarët në shtëpi. Ata mund t’u besojnë shumë prindërve të tyre, por kjo nuk do të zëvendësojë kurrë bashkëpunimin dhe afërsinë që dikush mund të ketë me një vëlla apo vëlla. Kjo është arsyeja pse ata mund të bëhen pak të rezervuar dhe të largët. Është gjithashtu e mundur që ata të mos jenë të aftë në zgjidhjen e konflikteve me të tjerët.

Është gjithashtu e rëndësishme që prindërit të heqin dorë nga çdo zakon i mbrojtjes së tepërt ose kontrollit të tepruar mbi ta. Në këtë mënyrë ata do të arrijnë të shijojnë avantazhet e të qenit fëmijë i vetëm dhe do të zvogëlojnë gjasat për të përjetuar disavantazhet.

Share With:
Translate »
75 Views