Të papërgatitur: Pse fëmijët janë të shqetësuar, të vetmuar dhe të depresionuar

Për shumë të rinj, bota duket se po përplaset rreth tyre. Është një fenomen prej vitesh në zhvillim, por sigurisht i përshpejtuar nga COVID-19, i cili krijoi një klimë të humbjes së të mësuarit, ulje të ndërveprimit njerëzor dhe një mungesë të frikshme elasticiteti. Është një stuhi e përsosur për ankthin, vetminë dhe depresionin.

Mungesa e Qëndrueshmërisë

Një tjetër tregues kyç i rënies së shëndetit mendor është mungesa e elasticitetit. Fëmijët e prindërve me qëllime të mira, të cilët rregullisht “e shpëtojnë” fëmijën e tyre nga pasojat e sjelljes së tyre, mund t’i lënë ata të ndihen të pafuqishëm dhe të paaftë për të përballuar stresin, sfidën dhe dështimin. Njohja e shenjave dhe ofrimi i ndihmës janë thelbësore në trajtimin e shëndetit mendor dhe vetëvrasjes (Sassani, 2022). Shenjat e dukshme që një i ri po përkeqësohet përfshijnë ndryshimet në oraret ose modelet e të ngrënit ose të gjumit, dhënien e sendeve personale, humbjen e interesit për aktivitetet dhe marrëdhëniet dhe dëshmitë e përdorimit të substancave. Në fundin proverbial të ditës, ajo që duam më shumë për fëmijët tanë është që ata të ndihen të përgatitur për të ecur përpara në jetë si të rinj të aftë që mund të zgjidhin problemet e tyre, të marrin përgjegjësinë për veprimet e tyre dhe të mësojnë se si të arrijnë për ndihmë kur kanë nevojë.

scientists-explain-why-people-with-depression-feel-so-tired-all-the-time-1200x675

Në këtë pikë të fundit, është kritike që të flasim me fëmijët tanë për dështimin dhe dhimbjen emocionale. Në këtë mënyrë, kur ndodhin pengesa të parashikueshme, ata do të dinë se gjërat do të përmirësohen, se ka një dritë në fund të tunelit. Shumë të rinj nuk e dinë këtë dhe kur përballen me grindje, ata priren të mendojnë se si ndihen është se si do të ndihen gjithmonë. Në fakt, Fondacioni JED thotë se thjesht pyetja e një fëmije ose adoleshenteje nëse ata kanë përjetuar mendime për vetëvrasje është një hap i parë i rëndësishëm. Shpesh të rriturit kanë frikë të thonë thjesht fjalën vetëvrasje nga frika se kjo mund të krijojë një mendim që nuk ekzistonte më parë. nuk do. JED ofron mënyra për të ngritur temën (JED, 2022).

Zgjidhni një kohë dhe vend për privatësi maksimale.

Filloni duke shprehur shqetësimin dhe dëshirën tuaj për të ndihmuar.

Mbajeni derën hapur nëse nuk janë ende gati të flasin për këtë.

Qëndroni të qetë nëse thonë “po”.

Tregojuni atyre që dëshironi t’i lidhni për t’i ndihmuar.

Mos premtoni se do ta mbani sekret atë që ju thonë.

Merrni ndihmë të menjëhershme nëse janë të pasigurt.

Në fund të fundit, kur ne bëjmë më të mirën, fëmijët tanë do të rriten për të qenë qytetarë të sigurt dhe të aftë të botës.

Përgatiti K.I / Burimi www.psychologytoday.com

/Revista Psikologji

Share With:
Translate »
29 Views