Të parët janë fëmijët e mi, pjesa tjetër e botës mund të presë

Fëmijët e mi janë të parët, pjesa tjetër e botës mund të presë. Kështu është dhe ka për të qenë gjithmonë. Fëmijët janë ylli më i ndritshëm në qiell, prioriteti dhe mendimi im i parë në mëngjes.

“Çdo moment që jam pa njerëzit që dua është humbje kohe” RR Tolkien

Fatkeqësisht nuk është e mundur t’u jap atyre gjithë kohën që dua. Kështu që jam përkushtuar të krijoj momente magjike, ku koha ndalet dhe ku mund të them: “Të parët janë fëmijët e mi, pjesa tjetër e botës mund të presë.”

Duke parë mbrapa dhe duke u përpjekur të kujtojmë një moment të lumtur të fëmijërisë sonë, gjëja e parë që kujtohet është padyshim një episod i këndshëm i kaluar me familjen, me nënën, babanë, vëllezërit dhe gjyshërit. Dhe kjo ndodh për një arsye shumë të thjeshtë: truri ynë rregullohet nga mekanizmat shoqërorë dhe u jep më shumë rëndësi atyre momenteve të fëmijërisë sonë në të cilën ne u ndjemë pranë të dashurve tanë, të cilët na donin sinqerisht.

Në momentin kur bëhemi të rritur mësojmë të vlerësojmë vetëm momentet e vogla dhe bashkëveprimin me veten. Sidoqoftë, kur jeni fëmijë, kjo nuk ndodh kurrë sepse ekziston vetëm një nevojë natyrale për “ndarje kohe” dhe dëshira më e madhe është të jesh me prindërit.

Cilësia e kohës që u kushtojmë fëmijëve tanë ndikon në të ardhmen e tyre

Fëmijët tanë duhet t’i shohin gjërat përmes një flluske sapuni. Ata na bëjnë pyetje të pamundura, vizatojnë ëndrrat e tyre, pikturojnë hënën e gjelbër dhe diellin e purpurt. Ata duan të zhyten në sytë tanë ndërsa u tregojmë atyre një histori, ose dy, ose njëqind. Ne nuk mund ta bëjmë atë çdo ditë, shtatë ditë në javë dhe njëzet e katër orë në ditë. Por sot mund të jetë një ditë e mirë për të “ndaluar kohën” për fëmijët.

Fëmijët e mi, janë përparësia ime, pastaj është pjesa tjetër e botës. Por kjo nuk do të thotë që e lë veten pas dore. Fëmijët janë gjithmonë në krye të listës, por duhet të kujtojmë se asnjë përparësi nuk mund të merret në konsideratë nëse ne vetë nuk mësojmë t’i japim përparësi vetvetes.

Vetëm duke u kujdesur për veten, ne mund të japim më të mirën për të tjerët, veçanërisht për ata që duhen më shumë, fëmijët tanë. Për këtë arsye, është e rëndësishme të investoni në rritjen personale, vetëvlerësimin dhe mirëqenien psikologjike. Kjo nuk do të thotë të lini pas dore fëmijët tuaj, do të thotë të kujdeseni për veten që të kujdeseni shumë më mirë për ata. Gjithashtu, mos harroni se përveç një nëne ose babai, ju jeni gjithashtu një grua ose një burrë në çift. Mos e humbni origjinalitetin tuaj, kultivoni ndjenjën tuaj të humorit, merrni kohë për veten tuaj dhe ëndërroni.

Kështu që ju mund të vazhdoni të rriteni si një person në një projekt të përbashkët. Së pari janë fëmijët e mi, por mirëqenia jonë psikologjike dhe kënaqësia emocionale e bëjnë shumë më të lehtë dhënien e lumturisë, ekuilibrit dhe sigurisë fëmijëve. Ata kanë nevojë për vëmendje të pakujdesshme dhe mbrëmje të buzëqeshura që nuk mbarojnë kurrë. Fëmijët tanë duhet të kuptojnë dhe të ndiejnë se cili është përkushtimi i vërtetë.

Pavarësisht nga mosha, edhe një fëmijë mund të zbulojë nëse lidhja me prindërit është e vërtetë. Dhe e bën këtë bazuar në vëmendjen e marrë, afërsinë, rehatinë, prekjen, tonin e zërave…

Edhe nëse ndiheni sikur nuk keni kurrë kohë, edhe nëse keni dy punë dhe keni vetëm kohë t’i shihni fëmijët tuaj në mëngjes dhe t’i puthni për një natë të mirë, është e rëndësishme t’i shfrytëzoni sa më shumë këto momente të vogla. Në fakt, ajo që fëmijët tuaj do të kujtojnë në të ardhmen është nëse në mes të atij konfuzioni dhe detyrave tuaja të pafundme, ju u kushtoni vëmendje atyre dhe gjeni pak kohë për ta. Dashuria është më e thjeshtë nga sa mendojmë, ajo mbetet në një përqafim të ngrohtë dhe një fjalë kurajuese.

Share With:721 Views