Të vjella gjatë shtatzënisë: Kur mund të dalloni një gjendje të rënduar me sëmundjen e mëngjesit

Krahas mungesës së menstruacioneve, gratë në mbarë botën e kuptojnë se të përzierat dhe të vjellat lidhen me ditët e para të shtatzënisë.

Ndjenjat e zakonshme të vjelljes zakonisht fillojnë në javën e 5-6 të shtatzënisë dhe mbarojnë para javës së 20-të të shtatzënisë, shkruan Health News përcjell Gazeta Shneta.

Një grup i rrallë femrash përjeton të vjella të rënda, të cilat shoqërohen me simptoma të dehidrimit, ketonurisë dhe ketonemisë.

Të përzierat dhe të vjellat zakonisht përjetohen nga gratë shtatzëna. Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit (NIH), afërsisht 90% e grave shtatzëna raportojnë se ndjejnë të përziera gjatë shtatzënisë së tyre.

Normalisht, fillimi i të përzierave të lidhura me shtatzëninë ndodh rreth javës 5-6 të shtatzënisë dhe zgjidhet në javën e 20-të të shtatzënisë. Vetëm 3% e grave raportojnë të përziera dhe të vjella në tremujorin e tretë.

Kur të shqetësoheni

Disa gra vuajnë nga të vjella të rënda gjatë shtatzënisë të njohura si hiperemesis gravidarum.

Në varësi të burimit, 0,3-3% e grave përjetojnë hiperemesis gravidarum gjatë shtatzënisë me një dukuri më të madhe në vendet perëndimore. Fatkeqësisht, aktualisht nuk ekzistojnë kritere specifike për diagnozën.

Gratë që vuajnë nga hiperemesis gravidarum përjetojnë nauze dhe të vjella të pakontrollueshme, të cilat çojnë në komplikime të tjera, të tilla si dehidratim, trupa ketonikë në urinë (ketonuria) dhe/ose nivele anormalisht të larta të trupave ketonikë në gjak (ketonemia).

Disa simptoma të hiperemesis gravidarum:

– Të vjella të tepërta;

– Dehidratim;

– Gojë e thatë;

– Ulje e prodhimit të urinës;

– Urina me ngjyrë të errët;

– Çrregullime të gjumit;

– Nervozizmi.

Këshilla për të lehtësuar të përzierat dhe të vjellat

Trajtimi fillestar fillon me ndërhyrje jo farmakologjike.

Pas konsultimit me mjekun tuaj, gratë zbulojnë se thjesht kalimi i vitaminës së tyre prenatale në një kapsulë vetëm me acid folik ofron lehtësim të madh.

Xhenxhefili është një bar natyral i cili gjatë historisë ka dëshmuar se lehtëson dhimbjet e stomakut, të përzierat, refluksin dhe të vjellat.

Kjo barishte përdoret shpesh në disa nga pjatat tuaja të preferuara aziatike. Megjithatë, në formë kapsule mund të merret për të lehtësuar të përzierat dhe të vjellat.

Share With:
Translate »
18 Views