Tumori fibroz dhe shtatzania, 5 gjëra që duhet t’i dini

Shumë gra të moshës së lindjes së fëmijëve diagnostifikohen me shqetësime gjinekologjike si tumori fibroz, PCOS dhe endometrioza.

Këto çështje zhgënjyese marrin një nivel krejt të ri kur zbuloni se jeni shtatzënë, transmeton Gazeta Shneta.

Nëse ju është thënë se keni fibroide, mund të pyesni veten se si mund të ndikojë në shtatzaninë tuaj. Për disa gra, fibroidet kanë pak ose aspak ndikim në jetën e tyre të përditshme, pjellorinë ose shtatzaninë. Por, për të tjerat, fibroidet kanë një ndikim të madh.

Fibroidet janë të zakonshme

Fibroidet janë masa jo kanceroze e muskujve të ngjeshur dhe fibroze që gjenden brenda ose jashtë murit të mitrës. Një tumor i fibrozës mund të quhet gjithashtu një leiomyoma ose mioma. Me sa më shumë që 50-80%  e grave kanë fibroide, gjendja është në të vërtetë mjaft e zakonshme.

Fibroidet mund të ndryshojnë në madhësi

Disa fibroide janë aq të vogla sa bizele, ndërsa të tjerat mund të jenë po aq të mëdha sa një grejpfrut. Ndërsa shumica e fibroideve nuk rriten në madhësi, rreth një e treta mund të rriten në tremujorin e parë të shtatzanisë. Fibroidet që rriten gjatë shtatzanisë janë më problematike, pasi ato mund të rezultojnë në abort.

Fibroidet mund të jenë asimptomatike ose të jenë problematike

Gratë me fibroide mund të mos kenë simptoma të dukshme, para, gjatë ose pas shtatzanisë. Për gratë e tjera, fibroidet e tyre vijnë me simptoma të tilla si:

Dhimbje barku,

Urinim i shpeshtë

Gjakderdhje e rëndë vaginale

Presion dhe dhimbje në pelvnik

Kapsllëk

Ju mund të mos keni nevojë për trajtim por duhet të këshilloheni me një specialit

Për shumicën e grave, fibroidet nuk kërkojnë asnjë trajtim. Për disa gra, fibroidet hiqen kirurgjikalisht ose para ose pas shtatzanisë. Kjo është veçanërisht rasti për gratë me fibroide të mëdha të cilat shkaktojnë dhimbje, gjakderdhje të rëndë ose nëse fibroidet ndikojnë në pjellori.

Komplikimet janë të mundshme

Për gratë me fibroide më të vogla që nuk rriten, ka pak rreziqe të pritshme gjatë shtatzanisë. Edhe për gratë me fibroide të mëdha, ato mund të jenë me rrezik të ulët por madhësia dhe vendndodhja e fibrozës është çështja.

Në varësi të madhësisë dhe vendndodhjes, ekziston një rrezik i rritur për abort, kufizim të rritjes në mitër, lindje e parakohshme, pozicion i prerjes, lindje me prerje cezariane, gjakderdhje e rëndë pas lindjes ose madje edhe histerektomia.

Share With:94 Views