“Vizitat tek gjyshërit vetëm nëse jeni vaksinuar”: Ekspertët e BE ngrenë alarmin

TË MOSHUARIT ISHIN TË PARËT QË MORËN DOZAT E PARA TË VAKSINAVE ANTIKOVID. MEGJITHATË, RREZIQET E INFEKTIMIT NUK ELIMINOHEN, VEÇANËRISHT KUR ATA BIEN NË KONTAKT ME INDIVIDË TË PAVAKSINUAR DHE BARTËS TË VARIANTEVE TË REJA.

Të vizitosh një gjysh, një të afërm ose një mik të moshuar që jeton në një rezidencë të moshuarish është një gjest i mirë, veçanërisht në verë kur njerëzit aq të prekshëm sa nuk mund të jetojnë vetëm detyrohen të qëndrojnë në qendrat e kujdesit ndërsa shumë të tjerë shkojnë në det. Megjithatë, edhe nga një vepër e mirë, një infeksion me efekte potencialisht fatale mund të fillojë.

ECDC, Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve, e kujtoi këtë në raportin e ri kushtuar sigurisë së njerëzve që jetojnë në rezidenca pushimi për të moshuarit. “Marrja e vaksinës – lexon dokumenti – duhet gjithashtu të inkurajohet fuqimisht për të gjithë njerëzit që vijnë në kontakt me banorët e qendrave, duke përfshirë punonjësit shëndetësorë, personelin ndihmës, kujdestarët, punonjësit shëndetësorë dhe vizitorët”. Me pak fjalë, ftesa e ekspertëve të BE-së është të shkojnë dhe të vizitojnë të moshuarit në këto rezidenca vetëm kur të përfundojë vaksinimi, për të shmangur rrezikun e shpërthimeve brenda strukturave.

“Banorët dhe stafi i qendrave të pritjes së të moshuarve – kujtohet në dokument – kanë pasur përparësi për vaksinimin kundër Covid-19 në shumicën e vendeve të BE”, ku fushata e imunizimit filloi pikërisht në qendrat për të moshuarit dhe spitalet. Sidoqoftë, “në gjashtë muajt e fundit ka pasur disa shpërthime” madje edhe në shtëpi të moshuarish” duke shkaktuar, në disa raste, sëmundje të rëndë dhe vdekje, madje edhe midis individëve plotësisht të vaksinuar”. “Megjithëse efektiviteti i vaksinave kundër Covid-19 i autorizuar në BE është shumë i lartë – specifikon raporti ECDC – infeksionet e SARS-CoV-2 priten midis individëve plotësisht të vaksinuar” në veçanti kur qarkullojnë janë variantet e reja të virusit.

Pikërisht për këtë arsye “është e rëndësishme të forcohet pranimi i vaksinave midis profesionistëve të kujdesit shëndetësor” sepse ata që refuzojnë doza “vendosin veten, familjet dhe kolegët e tyre në rrezik infektimi me SARS-CoV-2 dhe gjithashtu mund të rrisin rrezikun” e një shpërthimi të ri “në mesin e banorëve të këtyre rezidencave për të cilët kujdesen”. Në çdo rast, përfundojnë ekspertët e BE-së, “banorët, personeli dhe vizitorët e qendrave rezidenciale duhet të mbajnë respektimin e përpiktë të masave jo-farmaceutike” të tilla si distancimi social dhe përdorimi i maskave në dhoma të mbyllura “pavarësisht nga mbulimi i vaksinimit”.

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi Today.it

/Revista Psikologji

Share With:
Translate »
155 Views