Zemërime në Angli! Në shkolla po zëvendësohen figurat historike me aktivistët e rinj

Heronjtë britanikë si Sir Francis Drake dhe Sir Winston Churchill po hiqen si emra të shtëpive të shkollave  (school house) apo shkollave në favor të ikonave moderne si Greta Thunberg dhe Marcus Rashford.

Dhjetra shkolla i janë bashkuar prirjes për të fshirë emrat e figurave kryesore nga historia, duke hequr çdo që mendohet se ka përfituar nga kolonializmi ose duke përfaqësuar pikëpamje ‘të papranueshme‘ mbi racën ose gjininë.

Sistemi i shtëpisë, ku nxënësit organizohen në grupe të moshave të përziera për të konkurruar në aktivitete sportive dhe akademike, ka nderuar tradicionalisht heronjtë kombëtarë, themeluesit dhe personalitetet vendase.

Në krye të valës së re janë futbollistët, atletët dhe ambientalistët, me theks tek gratë, pakicat etnike dhe homoseksualët.

Howden Junior School, në East Yorkshire, hoqi dorë nga Sir Francis Drake, Admiral Nelson dhe Sir Walter Raleigh për aktivisten e gjelbër Thunberg, aktivistin e darkave shkollore Rashford, aktivisten e arsimit Malala Yousafzai dhe poeten Amanda Gorman.

Shkolla përgatitore e Lyndhurst House në Hampstead, në Londrën e Veriut, tha se hoqi dorë nga eksploruesit elizabetian Drake, Sir Richard Grenville dhe Sir John Hawkins “në dritën e lëvizjes Black Lives Matter dhe lidhjeve që Hawkins dhe Drake kishin me tregtinë e skllevërve”.

Ata u zëvendësuan nga poeti John Keats, infermierja britaniko-xhamaikane Mary Seacole dhe Nicholas Winton, të cilët shpëtuan fëmijët nga Çekosllovakia e pushtuar nga nazistët.

Ai tha se lidhjet e tyre me “tregtinë e skllevërve, kolonizimin, nënshtrimin, shfrytëzimin dhe shtypjen… nuk përfaqësojnë vlerat dhe moralin e shkollës”.

Gjithashtu janë hequr Churchill dhe JK Rowling. Autorja e “Harry Potter” është anuluar nga të paktën pesë shkolla pasi zemëroi aktivistët trans.

Churchill dhe Rowling janë ndërruar për yllin e Seacole dhe Manchester United, Rashford në Holy Trinity CofE Primary, në Richmond.

Por ndryshimet kanë shkaktuar zemërim.

Më shumë se 300 ish-studentë nënshkruan një peticion duke kundërshtuar.

Share With:
Translate »
40 Views