8 gabime që nuk duhen bërë kur u flasim fëmijëve për seksin

T’u flasim shumë apo hiç fare. T’u transmetojmë frikë apo t’i trajtojmë si fëmijë. Ja hapat false e më të shpeshta kur preken tema të tilla si seksi apo afeksioni me fëmijët. Të drejtat e këshillimit për të hapur një dialog në mënyrën e duhur.

Si të flasim për seksin tek një adoleshent?

Dyshimet dhe pyetjet e të rinjve të moshës 13-14 vjecc, shoqërohen shpesh me një cunam hormonal, i cili sjell me vete shqetësime emocionale dhe një ndryshim drastik të trupit. “Por ju nuk mund ta anashkaloni këtë gjë, duke u shtirë se nuk ka gjë për të thënë, por t’i mëshoni idesë se “në njëfarë mënyre disa gjëra duhen mësuar”, paralajmëron Afrodite Franciosi, konsulente në seksologji dhe dashurisë për gratë. “Seksualiteti duhet të jetë pjesë e procesit normal arsimor, është një literaturë, Abc e të cilës është e mësuar dhe duhet të shpjegohet”. Mos kini frikë, nuk bëhet fjalë për improvizim ekspertësh, por për hapjen e dialogut për këtë temë. Pra, komunikimi me ata që janë të rinj, jo më fëmijë. Si të shmangim gabimet më të shpeshta.

1.Të shtyni kohën, sepse është ende i vogël

2.Ta trajtoni ende si fëmijë

3.Të banalizoni pyetjet e tij

4.Të mos koordinoheni në bashkëbisedim me prindin tjetër

5.T’u transmetoni vetëm shqetësime

6.Të nënvlerësoni ndikimin negativ nga interneti

7.Të jeni tepër i papërmbajtur për të rrëfyer përvojën tuaj

8.Ta delegoni edukimin seksual si detyrë e shkollës

Simonetta Basso është bashkë-themeluese e shoqatës kulturore jofitimprurëse SexPass, e cila merret me edukimin emocional dhe seksual për nxënësit e shkollave parauniversitare.

Simonetta Basso është bashkë-themeluese e shoqatës kulturore jofitimprurëse SexPass, e cila merret me edukimin emocional dhe seksual për nxënësit e shkollave parauniversitare.

Share With:
Translate »
687 Views