Çfarë duhet të bëni nëse dyshoni se fëmija juaj është homoseksual?

Çdo prind duhet të kuptojë rëndësinë e reagimit (të mos reagojë) me ndjeshmëri ndaj fëmijëve të tyre kur ata shfaqin karakterin apo orientimin e tyre seksual. Ndërsa shumë prindër mund të kuptojnë prirjet seksuale para se fëmija t’ua thotë, fëmija duhet lejuar të ndihet rehat për t’u shprehur.  Gjithçka që duhet të bëni është t’i ofroni fëmijës dashuri, rehati dhe një ndjenjë mbështetëse. Pra, nëse dyshoni se fëmija juaj është homoseksual, më poshtë ju tregojmë disa gjëra që duhet dhe nuk duhet të bëni:

Mos pyesni dhe mos nxitoni të nxirrni përfundime

Një fëmijë mund të kuptohet nga orientimi sipas një përshkrimi që mund të kemi, por kjo nuk është e vërtetë për të gjithë. Pikërisht këtu bëhet problematike stereotipizimi i dikujt. Pra, gjëja më e mirë që mund të bëni është të mos nxirrni përfundime të shpejta në lidhje me orientimin seksual të fëmijës suaj.

Mos diskutoni me të tjerët

Seksualiteti dhe orientimi seksual janë të dyja çështje shumë private. Edhe nëse fëmija juaj është rehat me seksualitetin e tij, kjo nuk ju jep të drejtën ta diskutoni atë me njerëz me të cilët ai/ajo nuk është hapur. Do të jetë si një shkelje e besimit.

Jepni sugjerime delikate për ta bërë fëmijën të ndjehet mirë

Në vend që ta pyesni fëmijën tuaj nëse ai/ajo është homoseksual, krijoni një mjedis në shtëpi ku ai të ndihet rehat. Shikoni së bashku filma që kanë personazhe homoseksualë, ku vlerësohet guximi i tyre për të mos fshehur ndjenjat. Jini të ndjeshëm ndaj mënyrës se si flisni për homoseksualitetin.

Kujdes me tonin e zërit tuaj

Fëmijët, kur përpiqen të fshehin diçka ose kanë një konflikt të brendshëm, bëhen shumë të ndjeshëm ndaj mënyrës se si ju flitet. Pra, nëse ju prekni temën e homoseksualitetit, mos e bëni atë të tingëllojë si një problem i madh.  Fëmija juaj mund të refuzojë të përfshihet në diskutim dhe ky është tregues që duhet të tërhiqeni nga mënyra juaj e qasjes.

Ata duhet të dinë se seksualiteti është vetëm një pjesë e personalitetit të tyre

Fëmija juaj duhet të dijë se seksualiteti i tij nuk e përcakton atë si njeri. Seksualiteti është vetëm një pjesë tjetër e asaj se kush është ai/ajo. Ai/ajo është një djalë/bijë, një student, një shok, një fqinj etj. Nxiteni fëmijën të festojë dhe të gëzohet për të gjitha pjesët e personalitetit të tij.

Share With:
Translate »
34 Views