Dhimbje, shkatërrim familjesh për të kuptuar të vërtetën pas 40 vitesh

Dhimbje, sëmundje trashëgimore, familje të thyera dhe madje edhe vrasje në tentativë.

Kjo mund të tingëllojë si komplot, por për fat është rrëfim i vërtetë i dy grave ruse që zbuluan të vërtetën e lindjes së tyre të bebeve 40 vite më parë.

Drama e shkëmbimit të foshnjave filloi më 7 mars 1978, kur dy gra shtatzëna, Rimma Shvetsova dhe Julia Savelieva, nxituan në spitalin e tyre të lindjes në rajonin Perm të Rusisë.

Atë ditë lindën përnjëherësh katër gra, e pazakontë për një spital të vogël rural.

Me sa duket, mjekët harruan të vendosnin etiketat e emrit tek të sapolindurit.

Gratë nuk mund të kujtojnë momentin e saktë kur fëmijët e tyre janë ndërruar, por ata u larguan nga spitali me foshnjat e gabuara. U deshën gati 40 vjet për të kuptuar se nuk kishin rritur vajzat e tyre biologjike.

Ndërsa vajzat u rritën, gratë filluan të kuptonin se nuk shfaqnin tipare familjare. Vajza e Rimma, Veronika kishte flokë bionde dhe sy blu, gjë që ngriti dyshimet e burrit Anatoli. Ai mendonte se gruaja e tij e kishte mashtruar atë, një supozim që pati pasoja tmerruese.

“Sigurisht, ai nuk e donte aq shumë,” pranon Rimma, duke folur në RT. Ajo kujton një ditë kur u kthye nga puna dhe nëna e saj i tha se kishte parë Anatolinë duke vënë një jastëk mbi fytyrën e Veronikës. Përfundimisht, Anatoli braktisi familjen.

Veronika gjithmonë ka fajësuar veten për ndarjen e prindërve të saj. Rimma thotë se vajza gjithmonë pyeti pse nuk duket si ajo dhe ka një karakter tjetër. “Ajo [Veronika] është e qetë dhe e rraskapitur; fytyra e saj ndryshon nga e jona. Unë i thosha me shaka se fytyra e saj ishte ‘ndezur’ në lindje“, kujton me lot Rimma.

Kishte dyshime të tjera kur Veronika u sëmur në moshën dy vjeçare. Ajo u diagnostikua me një gjendje të trashëguar, të cilën askush tjetër në familje nuk vuante. Vite më vonë, kur nëna e Veronikës u kthye në spitalin e lindjes për përgjigje, ajo gjeti se të dhënat e vjetra mjekësore ishin shkatërruar dhe ambulanca nuk ekzistonte më.

Ndërkohë, një vajzë tjetër po rritej në një lagje të ndryshme. Emri i saj ishte Tanya, dhe ajo gjithashtu u rrit nga një çift, i cili besonte se ishte fëmija i tyre. Përsëri, nuk kishte ngjashmëri familjare. “Unë kurrë nuk kam qenë e rrethuar nga të gjitha këto thashetheme; ndoshta prindërit e mi më mbrojtën. Kur kuptova, isha e tronditur – mendova se nuk do të më duan më, tani që kanë gjetur vajzën e tyre të vërtetë, “tha Tanya.

Ndryshe nga Veronika, Tanja u rrit me një baba të përkushtuar që nuk vuri  në pyetje identitetin e saj, as besnikërinë e gruas së tij.

Në kohën kur vajzat kishin lindur, testi i ADN-së nuk ishte i mundur dhe familjet nuk kishin mundësi të zbulonin të vërtetën. Por më në fund, rreth dyzet vjet më vonë, ata kryen testet dhe frika e tyre u konfirmua; vajzat që ata kishin rritur, nuk ishin fëmijët e tyre biologjikë.

Julia, nëna e Tanyas, beson se testi nuk ka ndryshuar asgjë. “Nëna juaj është ajo që ju rriti, jo ajo që ju ka lindur“, thotë ajo në mënyrë të vendosur. Rimma gjithashtu thotë se Veronika gjithmonë do të jetë vajza e saj. Të dyja, Veronika dhe Tanya u u takuan pas 40 vitesh më 7 mars 2018.

Megjithatë, Veronika vazhdon të përndiqet nga vuajtjet që ajo pa dhe ndjehet keq për nënën e saj, e cila akuzohet gabimisht për “tradhti”.

“E kam parë të luftojë gjithë jetën e saj. Jo të gjithë mund të jenë si ajo. Për hir të fëmijëve të saj ajo ka harruar gjithçka, ajo do të shkojë në fund të botës vetëm për fëmijët e saj që të jenë të sigurt dhe të shëndoshë, “tha ajo.

Ndihem fajtor për jetën e shkatërruar të nënës sime dhe babai im e la atë,” pranon ajo.

Avokati i gruas Igor Savvin tha për RIA Novosti se familjet kërkojnë dëmshpërblim moral nga spitali në një veprim gjyqësor.

Tregime të tilla nuk janë të pakta. Në një rast në rajonin Oryol, 350 km në jug të Moskës, dy nëna zbuluan se po mbanin fëmijët e gabuar dy vjet pas lindjes së tyre. Një grua tjetër nga rajoni i Chelyabinsk ishte 30 vjeç kur mësoi se ajo u ndërrua gjatë lindjes dhe dërgoi çështjen në gjykatë.

Share With:
Translate »
661 Views