Dita e parë e shkollës, këshilla për prindërit

Nëse djali apo vajza juaj do të nisë shkollën, mund të ndjeheni i emocionuar, ndoshta pak i shqetësuar ose thjesht mund të pyesni veten se çfarë do të bëjnë gjatë gjithë ditës. Si prind, është krejtësisht e natyrshme të ndjesh të gjitha këto gjëra…

Fillimi i shkollës fillore është i vështirë për fëmijët, por po aq i vështirë është edhe për prindërit. Nëse djali apo vajza juaj do të nisë shkollën, mund të ndjeheni i emocionuar, ndoshta pak i shqetësuar ose thjesht mund të pyesni veten se çfarë do të bëjnë gjatë gjithë ditës. Si prind, është krejtësisht e natyrshme të ndjesh të gjitha këto gjëra, edhe pse e di se gjithçka do të jetë në rregull. Kur ballafaqohemi me një tranzicion kaq të madh, është normale që të keni pyetje, veçanërisht nëse është fëmija juaj i madh. Nëse jeni duke kaluar një periudhë të vështirë kujtohuni që nuk jeni vetëm. Ka shumë prindër të tjerë që ndihen njësoj si ju. Për t’ju ndihmuar të kaloni këtë kohë të rëndësishme në jetën e fëmijës suaj me qetësi dhe duke i ardhur në ndihmë edhe fëmijës, ne kemi përpiluar një listë të pyetjeve të parashtruara nga prindërit e gjendur në të njëjtën situatë me ju.
Sa duhet të dijë fëmija im para fillimit të shkollës?

Mësuesit e shkollës fillore kanë aftësi për të punuar me nxënës të rinj, prandaj mos u shqetësoni nëse fëmija juaj po “lufton” në shtëpi. Disa fëmijë do të jenë në gjendje të lexojnë fjali të thjeshta, ndërsa të tjerët nuk do ta njohin ende alfabetin; mësimi do të jetë i përshtatshëm për të gjitha nivelet dhe nuk është shumë e rëndësishme nëse një fëmijë do të jetë në gjendje të lexojë ose të shkruajë para fillimit të shkollës. Është gjithmonë një ide e mirë që të kaloni kohë duke lexuar libra dhe duke luajtur lojëra mësimore me fëmijën tuaj në çdo moshë, për të ndihmuar në ndërtimin e shkathtësive të thjeshta të shkrim-leximit dhe të numërimit në një mënyrë argëtuese, por nuk duhet të ketë presion për ta marrë fëmijën tuaj në një nivel të caktuar. Le të mësojnë me një ritëm që i përshtatet atyre në shtëpi, dhe mësuesi i tyre i ri do t’i ndihmojë ata të përmirësohen nga atje.

Sa i pavarur duhet të jetë fëmija im para fillimit të shkollës?

Fëmijët do të kenë më pak mbështetje në shkollë sesa në shtëpi, çerdhe ose parashkollor, por mësuesit do të jenë gjithnjë të gatshëm të ndihmojnë derisa të vegjëlit tuaj të mësohen me gjërat. Për të ndihmuar fëmijën të përshtatet dhe ta bëjë jetën e mësuesit pak më të lehtë, do të ishte mirë nëse nxënësit do të kishin disa aftësi të thjeshta në kohën e lojës. Njohja e emrit të tyre është e dobishme për ta.

Mësojini të visheni në mënyrë të pavarur, është një aftësi vërtet e dobishme për ta pasur në këtë moshë, por gjithsesi mësuesit do të jenë të vëmendshëm për këdo që ka nevojë për ndihmë. 

Mësimdhënia e fëmijës suaj, bazat e përdorimit të tualetit – si të fshijmë siç duhet, si të lajë  duart  – do të vlerësohen gjithmonë nga mësuesit, por është e zakonshme që fëmijët të lagen në shkollë. Mësuesit e dinë këtë, prandaj mos u bëni merak. Paketimi i një palë ndërresave rezervë (sidomos në fillim të vitit shkollor) është një mënyrë e mirë për t’u përgatitur për “aksidente”.

Fëmija im është shumë nervoz…

Mësuesit kanë parë gjithçka, duke përfshirë vargjet e ndryshme të vëmendjes, dhe shumë prej tyre kanë shumë truke për të ndihmuar fëmijët e angazhuar në energji. Të mësuarit do të bazohet në lojë. Fëmija juaj është duke lëvizur dhe ka kaq shumë argëtim sa që askush nuk do të vërë re nëse ata nervozohen pak çaste. Për sa kohë që fëmija juaj mund të përqendrohet mjaftueshëm për të ndjekur udhëzimet atëherë mësuesi i tij nuk ka probleme dhe do të jetë në gjendje të ndihmojë në përmirësimin e vëmendjes së tij shpejt. Është e rrallë që një fëmijë të ndihet keq e të jetë nervoz, por nëse jeni i shqetësuar, atëherë ndani shqetësimet tuaja me mësuesin e fëmijës sa më shpejt që të jetë e mundur, për të qenë të qetë.

Shkolla e fëmijës tim ka flusk kështu që ai / ajo duhet të presë edhe ca përpara se të fillojë. Si mund të sigurohem që kjo nuk i vë ata në disavantazh?

Ky sistem duket se punon kundër fëmijëve të lindur në verë. Jo vetëm që ata kanë më pak kohë në shkollë dhe duhet të bashkohen me një klasë në mes të vitit, por ata janë të rinj në klasën e tyre. Fëmija juaj nuk do të jetë i vetmi që do të fillojë në këtë periudhë, kështu që do të ketë të tjerë në një situatë të ngjashme. Nëse jeni të shqetësuar ju mund të flisni me shkollën, të informoheni për hapat që do të ndërmarrin për t’u siguruar që fëmija juaj do të integrohet plotësisht. Pyesni shkollën nëse mund të lidheni me prindërit e bashkëmoshatarëve të tjerë të cilët do të nisin shkollën në të njëjtën kohë me fëmijën tuaj; kjo ju jep mundësi të takoheni para datës së fillimit të shkollës. Kaloni kohë duke lexuar dhe duke luajtur lojëra me fëmijën tuaj (siç u përmend më sipër) për t’i ndihmuar ata të zhvillojnë disa aftësi të hershme të të mësuarit në kohën e mbetur.

Si mund ta bëj fëmijën tim të ndihet i emocionuar dhe jo i shqetësuar për shkollën?

Fëmijët mund të kenë lloje të ndryshme ankthi para se të fillojnë shkollën, në të njëjtën mënyrë që mund të bëjnë para se të bëjnë çdo gjë tjetër që për ta është e re. Ankthi i ndarjes është i zakonshëm për fëmijët dhe prindërit. Ju mund të hyni në klasë me fëmijën ditët e para. Ankthet e tjera përfshijnë shqetësimet për të bërë diçka të turpshme ose për t’u bllokuar me miqtë. Siguroni fëmijën tuaj se asgjë e keqe nuk do të ndodhë në shkollë dhe inkurajojini ata të përballen me frikën e tyre. Ju mund të ndihmoni fëmijën duke lexuar libra dhe duke luajtur rol kryesor në lidhje me shkollën. Ju mund të ecni nëpër shkollë me fëmijën tuaj dhe të shihni se çfarë ndodh në kohë të caktuara të ditës.

Unë jam mësuar të marr komentet e përditshme nga çerdhet që nuk do të ndodhin kur ai / ajo të fillojë shkollën. Si do ta di se ai / ajo ka qenë në rregull?

Ju do të merrni shumë pak reagime nga shkolla, por nëse jeni të shqetësuar, gjithmonë do të keni mundësi të flisni me mësuesin dhe fëmijën tuaj. Nëse fëmija juaj nuk është bashkëbisedues i mirë atëherë sigurohuni që të mos e bombardoni me pyetje në lidhje me ditën e tyre. Përpiquni t’i inkurajoni ata që të hapen duke ndarë detajet rreth ditës suaj, duke e bërë atë në një lojë (ju të dy përmendni tri gjërat tuaja të preferuara që ndodhën atë ditë), ose flisni me prindërit e tjerë për të parë nëse ata janë më të informuar. Nëse ka një çështje të veçantë që ju shkakton shqetësim, shikoni nëse zgjidhet për disa ditë, pasi shpesh është kështu. Nëse kjo nuk ndodh, provo një bisedë informale me mësuesin në fund të ditës. Por nëse keni ndonjë shqetësim serioz, përfshirë ngacmimet ose problemet në shtëpi, duhet të flisni me një mësues sa më shpejt që të jetë e mundur.

Ku kanë shkuar të gjitha tavolinat? A nuk është kjo klasë pak a shumë informale këto ditë?

Një gjë që të gjitha shkollat në Mbretërinë e Bashkuar kanë të përbashkët është se viti i parë mbahet relativisht joformal. Kjo do të thotë që kujtimet e klasave të mbushura me rreshtat e tavolinave nuk do t’i ngjajnë klasës së fëmijës suaj. Në vend të kësaj, klasa do të mbushet me shumë lodra dhe fusha ku fëmijët mund të luajnë. Fëmija juaj do të mësojë shkathtësitë e numërimit duke luajtur dyqane ose duke luajtur me sportelet, ndërsa shkathtësitë e shkrim-leximit do të vijnë përmes këngëve dhe leximit. Do të jetë zakonisht një zonë e mbuluar me qilima, e cila është fokusi për çdo të mësuar të klasës së tërë të udhëhequr nga mësuesi. Ndërsa fëmija juaj përparon përmes shkollës, mjedisi i tyre i të mësuarit do të bëhet më formal dhe ata do të fillojnë të ulen në tryeza ose tavolina. Kur kjo ndodh varet nga shteti në të cilin jetoni (kjo ndodh më vonë në Uells sesa në Angli) dhe dallon pak nga shkolla në shkollë.

Çfarë mund të bëj nëse fëmija im urren shkollën?

Fëmijët gjejnë justifikime për të mos vajtur në shkollë, në mëngjes papritur tregon se i dhëmb stomaku… Është e zakonshme që fëmijët të vendosin papritmas se nuk duan të shkojnë në shkollë ose të refuzojnë të hyjnë në klasë. Gjëja e rëndësishme që duhet të mbani mend është që të mos jeni të paduruar dhe të qëndroni të qetë (edhe kur jeni duke ecur vonë). Bisedoni me fëmijën tuaj dhe përpiquni të kuptoni nëse kjo frikë e papritur e shkollës rrjedh nga diçka që ndodhi një ditë më parë; mund të ketë pasur një incident të vogël në shesh lojërash ose diçka që një nga miqtë e tyre tha. Bisedoni me një mësues nëse keni nevojë për të kuptuar se çfarë problemi ka.

Po sikur të qaj në ditën e parë?

Nëse ju derdhni lot, ju nuk do të jeni i vetmi. Në mënyrë ideale, ju do të jeni në gjendje të mbani  lotët derisa t’i keni thënë mirupafshim dhe jeni jashtë pamjes së fëmijës suaj. Duke ju parë ju që qani fëmija mund të ndjehet i pasigurtë. Ju doni të ndihmoni fëmijën tuaj të ndihet i sigurt dhe në kontroll në ditën e parë të shkollës, kështu që ju duhet të jeni mbështetëse. Dhe nëse shqetësoheni, mund të jetë një ide e mirë për të shkuar të “armatosur”, merrni aparatin tuaj, do t’ju japë shumë kujtime të bukura (dhe t’ju japë diçka për t’u fshehur prapa). Pasi të jeni në shtëpi, nëse shtëpia papritur ndihet shumë e zbrazët, provoni dhe shikoni anën pozitive – mund të kaloni më shumë kohë me prindërit e tjerë, të punoni më shumë orë ose të filloni atë hobi që ju keni dashur gjithmonë.

A keni ndonjë këshillë për ditën e parë të shkollës fillore? Ndajeni atë me lexuesit tanë nëpërmjet komenteve.

(Përgatiti: Albina Hoxhaj, Portali Shkollor)

Share With:
Translate »
2136 Views