E frikshme | Aborti selektiv vret 100 milionë femra çdo vit

Tradita zakonore shqiptare ka treguar se shoqëria jonë festonte sa herë që në jetë vinte një djalë. Dhe e kundërta ndodhte nëse ishte vajzë, ku dita dhe nata do të kalonin në heshtje njësoj sikur të kishtë ndodhur ndonjë hidhërim. Edhe pse kohët kanë ndryshuar, dëshira për të pasur djalë ka sjell një tjetër fenomen, atë të abortit selektiv.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë mbi 100 milionë femra i humbasin botës çdo vit. Kjo vjen si dëshirë e prindërve për të patur djalë. Edhe pse në vendin tonë nuk ekzisotojnë statistika për abortet, përsëri ne nuk përjashtohemi nga ky fenomen.

“Mjafton të jetë një rast dhe normalishjt mund të quhet se ekzisotn. Përgjigja është që po, ekziston në termin teorik dhe atë praktik. Por për hir të së vërtetës ne nuk kemi shifra të sakta. Aborti selektiv është një problem mbarë botërorë sidomos në vendet lidore, siç janë Kina dhe India. Për hir të së vertetës aborti në Shqipëri lejohet, si abort në tërësi deri në 12 javë. Pra çdo grua në moshën prodhuese ka të drejtë që të kërkojë abortin pa dhënë asnjë lloj arsye deri në 12 javë. Por aborti selektiv gjinor është i ndaluar”, shprehet doktor Rustem Celami, Obstetër-gjinekolog.

Aborti selektiv jo gjithmonë vjen si kërkesë direkte, shumë nwna e fshehin atë duke shkatuar vetë abortin spontan.

Share With:
Translate »
764 Views