Është vërtetuar shkencërisht fuqia që ka fjala “faleminderit”!

Ka mënyra shumë të thjeshta për të përmirësuar në mënyrë dramatike mirëqenien tuaj psikofizike. Lexoni provat shkencore në favor të njerëzve që dinë të vendosin theksin tek pozitiviteti dhe mirënjohja. Filloni me gjëra të vogla dhe – përpara se ta kuptoni – do të keni shumë lumturi!

Provojeni me pak mirënjohje!

Pranvera mund të jetë koha e përsosur për një përmbledhje. Një mundësi për të sjellë rregull tek vetja dhe të çlirohemi një herë e përgjithmonë nga zakonet e vjetra që nuk na duhen më, për të përqafuar zakone të reja dhe më të shëndetshme. Zakonet si festimi i festave – si Dita e Babait ose Dita e Nënës, Pashka – dhe kujtimi i tyre, në një mënyrë që i bën ato kuptimplotë. Zakonet si festimi i sukseseve – të mëdha dhe të vogla. Zakone të tilla si të vëreni gjëra pozitive, sado minimale dhe të shprehni mirënjohje për to. Ekzistojnë dëshmi shkencore si për vlerën psikike ashtu edhe fizike të këtyre ndryshimeve graduale shumë të thjeshta në zakonet e përditshme.

Të dish të festosh

Universiteti i Berkeley, Greater Good Science Center (GGSC) na ofron arsye bindëse për t’u mësuar të jemi mirënjohës. Sipas Juliana Breines, e cila shkruan në faqen online të organizatës, hulumtimi për lumturinë – i cili ka vazhduar për njëzet vjet – ka një mesazh kryesor për të gjithë: të thoni “faleminderit”.

Pas analizimit të rezultateve të studimeve të panumërta shkencore, GGSC ka zbuluar se zhvillimi i një qëndrimi të mirënjohjes, ndër të tjera:

  • ka një ndikim pozitiv në mirëqenien tonë mendore dhe në marrëdhëniet tona
  • zvogëlon mundësinë që të sëmureni nga depresioni
  • rrit qëndrueshmërinë tonë në përballjen me shumë sfida të pashmangshme të jetës

Të ankohesh dhe të mendosh gjithmonë për më të keqen, shumë lehtë mund të bëhet zakon. Nëse, shikojmë mesazhet me të cilat bombardohemi çdo ditë nga lajmet në TV, toni është kryesisht i zymtë. Por mos u frikësoni. GGSC ka përmbledhur katër lëvizje të thjeshta për të kultivuar një ndjenjë të shëndetshme mirënjohjeje pavarësisht asaj me të cilën na përball jeta.

Ji mirënjohës përmes 4 hapave të thjeshtë:

Numëroni “pasuritë” tuaja

Mos harroni se edhe në ditën më të keqe do të ketë ndodhur diçka e mirë. Kaloni disa minuta për të shkruar këto gjëra të mira, sado të vogla dhe të parëndësishme që mund të duken. Sipas një studimi të Qendrës së Psikologjisë Pozitive të Universitetit në Pensilvani, “ky ushtrim, i bërë çdo ditë për një javë, ka çuar në përmirësime në drejtim të lumturisë që zgjat gjashtë muaj”.

Bëni zbritjen mendore

Pa e futur shumë stresin në të… imagjinoni që diçka që keni tani është zhdukur. I zbatuar për objektet, për të punuar dhe madje edhe për njerëzit, ky mashtrim mund të jetë i mjaftueshëm për t’ju bërë të vlerësoni ato gjëra dhe njerëz dhe të ndaloni t’i merrni ato si të mirë!

Shijoni

Në librin e tyre mbi artin e të shijuarit të jetës  Fred B. Bryant dhe Joseph Veroff lavdërojnë virtytet e të bërit rregullisht një “shëtitje për të shijuar”. Duke ecur vetëm për rreth njëzet minuta, duke i kushtuar vëmendje të kujdesshme asaj që shihni, nuhatjes dhe shumë gjërave të tjera përreth jush, mund të kenë një efekt pozitiv në nivelet e lumturisë tuaj, për gjithë javën që vjen.

Thuaj “faleminderit”

Me të vërtetë, a mund të ketë diçka më të thjeshtë? Imagjinoni gjithashtu të ndriçoni sytë e atyre që marrin falënderimet tuaja. Kjo situatë është një fitore klasike, pasi fitojnë të dy palët.

 

 

Burimi / https://www.sunsweet.it

Share With:181 Views