Fëmija gëlltit gurin e shahut dhe shkon pa frymë në spital, pediatrja “heroinë” bën mrekulli

Pediatrja Alma Dresovic është pediatrja nga Mali i Zi, e cila shpëtoi një fëmijë që kishte gëlltitur një gurë shahu një javë më parë. Ajo tha se kënaqësia e saj më e madhe ishte që fëmija mbijetoi dhe ishte mirë, duke shtuar se në një situatë të tillë, kolegia e saj do të reagonte njësoj.

Dresevic, e cili u prit sot nga bashkëpunëtorët e Qendrës Shëndetësore të Podgoricës, Nebojsa Kavaric, me bashkëpunëtorë, tha se të enjten e kaluar, rreth orës 19:00, një nën që ulërinte solli fëmijën e saj në spital, thuajse pa shenja jete.

“Një fëmijë i moshës një vjeç e pesë muaj kishte gëlltitur një gurë shahu. Fëmija dukej sikur kishte ndërruar jetë, por në këtë moment nuk pata mundësi të mendoja se çfarë do të bëja. Thjesht e dija se duhej të nxirrja gurin nga fëmija dhe se çdo sekondë ishte i çmuar. Për fat të mirë mund atë fusja dorën në fytin e fëmijës dhe pasi e kapa e shtrëngova grushtin tim që të mos dëmtoja murin e ezofagut, me gurin e shahut dhe nxora gurin. Pas i nxora këtu filloi lufta për jetën”, tha Dreçević.

“Kur e hoqa gurin më duhej të bëja një ringjallje gojë më gojë dhe një masazh në zemër. Pas dy përpjekjeve dëgjova një rrahje zemre. Kur bëra ciklin e tretë të përpjekjes, zemra ime e tij filloi të rrahë, por më duhej të vazhdoja sepse fëmija nuk po merrte frymë” – tha Dreçević.

Ajo thotë se pasi i dha katër herë frymëmarrje artificiale, fëmijës, atëherë mori frymë dhe u ringjall, shkruan Blic.

“Në atë moment e dija që fëmija ishte i shpëtuar. Zemra po funksiononte, fëmija po merrte frymë.”

Pas disa ditësh pediatria thotë se mori informacione se fëmija ishte larguar në shtëpi të shtunën. 

“Kënaqësia më e madhe që mund të përjetoja ishte se fëmija mbijetoi dhe ishte mirë”,- tha Dreçević.

Ajo theksoi se anëtari më i rëndësishëm i ekipit ishte infermierja.

“Infermierja ime më ndihmoi jashtëzakonisht shumë. Kur infermierja nuk bën panik, kur infermierja dëgjon ato që thotë mjeku, ekziston një shans i madh për sukses. E di që çdo koleg i imi do të reagonte në të njëjtën mënyrë si unë”, tha Dreçević.

Drejtori i Qendrës Shëndetësore në Podgoricë, Nebojsa Kavaric tha se më së paku që mund të ndjejë është krenari për pediatren, ndërsa propozoi që ajo të shpallet “Doktori i Vitit”.

Share With:209 Views