Fëmijët që kalojnë më shumë kohë me baballarët janë më inteligjentë

Fëmijët bëhen më të mençur kur që fëmijë kalojnë më shumë kohë me baballarët e tyre. Kjo është ajo që del nga një studim i kryer nga një ekip hulumtuesish britanikë nga tre universitete prestigjioze: Imperial College London, King’s College London dhe Oxford University.

Studimi i publikuar në “Gazetën e Shëndetit Mendor të Foshnjës” tregon efektet e dobishme që kanë tek fëmijët baballarët.

Siç shpjegon “The Telegraph”, studiuesit shqyrtuan 128 baballarë të Mbretërisë së Bashkuar, në zona të ndryshme gjeografike dhe klasa sociale, dhe i morën ato me një aparat fotografik, ndërsa shpenzonin kohë me fëmijët e tyre. Në mënyrë të veçantë, ekspertët vërejtën sjelljen e disa baballarëve që ndërvepronin, pa lodra, me fëmijët pothuajse që tre muaj dhe pastaj pothuajse dy vjet ndërkohë që u lexonin libra të vegjëlve të tyre të rritur.

Studiuesit pastaj u kanë bërë fëmijëve një sërë testesh njohëse, duke përfshirë një test për të kuptuar një libër dhe një njohje të formave dhe ngjyrave. Rezultati i parë i qartë tregon se fëmijët që kanë marrë performancat më të mira, qoftë vajzë apo djalë, janë ata që kanë kaluar më shumë kohë me baballarët e tyre që në muajt e parë të jetës.

“Edhe në fillim të tre muajve të jetës, ndërveprimet midis babait dhe djalit mund të japin rezultate pozitive që mund të vërehen dy vjet më vonë”, shpjegon profesor Paul Ramchandani, kreu i hulumtimit, tek BBC.

Por nuk mjafton vetëm që baballarët të kalojnë kohë me fëmijët e tyre, ajo që ka rëndësi është mbi të gjitha sjellja dhe gjendja shpirtërore e baballarëve. Në fakt, fëmijët që kanë pasur një prind të depresionuar dhe të introvertuar gjatë muajve të parë të jetës janë ata që kanë marrë rezultatin më të ulët në test.

“Ne gjithashtu gjetëm se fëmijët që ndërveprojnë gjatë seancës së leximit me një baba të ndjeshëm, të qetë dhe pak të ankthshëm janë ata të cilët në moshën dy-vjeçare demonstrojnë një zhvillim më të madh dhe aftësi më të madhe gjuhësore dhe aftësi për të zgjidhur problemet”, shpjegon Dr. Vaheshta Sethna, nga Kolegji i Mbretit.

“Ajo sugjeron që aktivitetet e leximit të ndihmojnë fëmijët dhe për më tepër rezultatet tona tregojnë rëndësinë e të pasurit pranë të një babai pozitiv me fëmijët e tyre”, përfundon studiuesja.

Share With:
Translate »
1031 Views