Foshnjat e porsalindura qajnë pa lot: Zbuloni kur shfaqen lotët e parë

Zbuloni pse e qara e një fëmije në javët e para, dhe ndonjëherë në muajt, nuk shoqërohet me lot

Lotët në sy shfaqen kur trishtimi, lumturia ose emocione të tjera të forta vërshojnë trupin tonë dhe inkurajojnë sytë tanë që të mbrohen sa më shumë që të jetë e mundur.

E qara në fakt largon kimikatet “e dëmshme” nga trupi. Prandaj, lotët i ndihmojnë njerëzit të ndihen më mirë dhe të lehtësojnë stresin.

Megjithatë, kanalet e lotit te të porsalindurit nuk funksionojnë plotësisht pas lindjes.

“Fëmijët fillojnë të qajnë me lot pas javës së dytë të jetës, por për disa procesi zgjat më shumë, ndaj është normale që disa fëmijë të zhvillojnë kanalet e lotit deri në muajin e tretë të jetës”, thotë mjekja pediatre, doktoresha Tanya Remer Altmann.

Kur ato formohen, gjëndrat në formë bajame vendosen nën qepallën e sipërme dhe prodhojnë lot që njomin syrin.

“Pasi funksionon kanali i lotit, procesi të kujton një re shiu; lotët rrjedhin nga syri në një lloj sistemi kullimi në cepin e brendshëm të syrit dhe vazhdojnë të rrjedhin poshtë hundës,” thotë okulisti pediatër Phillip Sharwood.

Mjekët thonë se deri më sot nuk dihet pse foshnjat lindin me një kanal loti të pazhvilluar dhe vini re se gjithashtu ndodh që fëmijët e vegjël fillojnë të prodhojnë lot që, për shkak të kanaleve të lotit të pazhvilluar ose të bllokuar, nuk rrjedhin normalisht.

Kur këta fëmijë qajnë, lotët bien drejt në faqet e tyre dhe mund të jetë problem në njërin ose të dy kanalet e lotit të pazhvilluara.

E vetmja gjë që funksionon plotësisht te të porsalindurit që nga dita e parë e lindjes janë kordat e tyre vokale. /KP

 

Share With:
Translate »
58 Views