Gjermania, do të njohë gjininë e tretë, njerëzit intersex

Gjykata më e lartë e Gjermanisë ka vendosur se duhet të ketë mundësinë e regjistrimit të një gjinie të tretë në çertifikatat e lindjes.

Kjo do ta bëjë Gjermaninë vendin e parë evropian që u ofron njerëzve interseksualë zgjedhjen e identifikimit as mashkull as femër.

Rasti është sjellë nga një femër e regjistruar, testet e kromozomeve të të cilës konfirmuan se nuk ishin të asnjërit prej sekseve.

Aktivistët e përshkruan atë si një “revolucion të vogël”.

Gjykata kushtetuese në Karlsruhe i ka dhënë qeverisë që të miratojë një ligj që specifikon një kategori tjetër përveç mashkullit apo femrës deri në fund të vitit 2018.

Gjykata tha se rregulloret aktuale për statusin civil ishin diskriminuese për njerëzit e interseksit.

Kategoria mund të quhet “ndër” ose “e ndryshme”.

Një zëdhënës i qeverisë gjermane tha se qeveria do të zbatonte vendimin.

Njerëzit intersex lindin me një përzierje të karakteristikave seksuale mashkullore dhe femërore. OKB thotë se gjendja ndikon deri në 1.7% të popullsisë së botës.

Ato tashmë njihen në dokumentet zyrtare në vende si Australia, India, Zelanda e Re, Nepali dhe SHBA, ku është lëshuar certifikata e parë e lindjes intersex vitin e kaluar.

Share With:
Translate »
698 Views