Irena, gruaja që shpëtoi 2500 fëmijë çifutë nga rregjimi nazist

Irena Sendler punonte si infermiere në kampin e përqendrimit të çifutëve nga rregjimi nazist. Ajo grua ka shpëtuar jetën e 2500 foshnjave çifute. Irena e trajnoi qenin e saj që të lehte kur hynte dhe dilte nga kampi me foshnjat që i fshihte në karrocën e saj në mënyrë që të mos kuptohej nga rojet nëse fëmijët bënin ndonjë zhurmë. Fëmijët, prindërit e të cilëve ishin vrarë i jepte për birësim ose i çonte në shtëpitë e fëmijës. Ajo i mbante emrat e fëmijëve në një kavanoz qelqi të groposur në kopështin e shtëpisë së saj.

Megjithatë, atë e spikatën dhe e dënuan me vdekje. Por ajo arriti t’ia mbathte dhe në vitin 2007 u nominua për Çmimin Nobel për Paqen. Irena ndërroi jetë në 12 maj të vitit 2008.
Faleminderit Irena, një grua e jashtëzakonshme! /Kids’ Time

 
 
 

Share With:
Translate »
1245 Views