Jo vetëm për ngjizje, ja efektet e mrekullueshme që ka sperma

Studimi i bërë nga Universiteti Shtetëror i Nju Jorkut – ku shkencëtarët e kryen studimin me anë të anketës dhe jo përmes eksperimentit praktik – krahasuan jetën seksuale të 293 femrave me shëndetin e tyre mendor.
Studimi tregoi se lëngu i spermës përmban kimikate që ngrejnë humorin, rritin dashurinë, shkaktojn gjumë dhe gjithashtu përmban të paktën tre kimikatë antidepresivë. Hulumtuesit gjithashtu thonë se gratë që janë më të pambrojtura(pa prezervativ)dhe kanë seks të rregullt janë më pak depresive dhe i kryejnë më mirë testet njohëse.
Sperma përmban një tjetër kimikat bashku me spermatozoidët, duke përfshirë kortizolin, i cili është i njohur për të rritur dashuri përmes estrogjenit, i cili lartëson humorin dhe oxytocin, i cili gjithashtu lartëson humorin.

Ai gjithashtu përmban hormonin thyrotropin(antidepressant), melatonin (një gjumë sjellës), dhe madje edhe serotonin neurotransmitter (ndoshta më i njohur si antidepressant).

Duke pasur parasysh këto përbërës – dhe kjo është vetëm një mostër e vogël e që gjenden në spermën e njeriut – Hulumtuesit Gallup dhe Burch, së bashku me psikologun Steven Platek, formuluan hipotezën se gratë që kanë marrëdhënie seksuale të pambrojtura duhet të jetë më pak në depresion se pjesëmarrëset që kanë mardhënie të kontrolluara.

Hulumtimi sugjeron se, nuk është se gratë që kanë marrëdhënie seksuale janë thjesht më të lumtura, por se nivelet e lumturisë mund lidhen me sasinë e spermës brenda trupit të tyre.

Share With:
Translate »
1199 Views