Kur prindërit bëhen padashur ‘shkaktarë’ për dëmtimin serioz të fëmijës

Fëmijëria është një periudhë e mrekullueshme, dhe prindërit janë të gatshëm të bëjnë gjithçka për ta bërë fëmijën të buzëqeshë. Megjithatë, sigurisht asnjëherë me qëllim, mund të jemi ne shkaktar të disa dëmeve serioze në shëndetin e tyre. Për të parandaluar këtë gje, ne po ju sjellim më poshtë 6 gjërat që dëmtojnë shumë fëmijën tonë, edhe pse mund të kemi qëllime të mira kur ia japim.

Rrethorja

Është provuar tashmë se ato kanë më shumë efekte negative se pozitive tek një fëmijë. -Shkalla e lëndimit të fëmijëve ( mbi 8 mijë raste në vit vetëm në SHBA) -Forcimi i pabarabartë i muskujve, deformimi i këmbëve. -Shtylla kurrizore e një fëmije nuk merr formë -Fëmijët nuk motivohet për të ecur në mënyrë të pavarur -Ndjenja e ekuilibrit dhe instinktin e vetë-ruajtjes nuk po evoluojnë. Për të minimizuar dëmin: përdorni këto pajisje nën mbikëqyrjen e të rriturve për 15 minuta dy herë në ditë vetëm pasi fëmija është në gjendje të rritet në mënyrë të pavarur. Gjithashtu, konsultohuni me ortopedën tuaj për të diskutuar masat paraprake.

Lëngu i qumështi dhe lëngjet e gatshme

Këto lëngje kanë shumë pak vitamina, po janë shumë të pasura me sheqer që shkaktojnë probleme dentare dhe obezitet tek fëmija. Pediatrit këshillojnë dhënien e lëngjeve të freskëta për fëmijët mbi moshën një vjeçare. Qumështi i lopës është ka përbërje të pakët hekur, por është shumë i pasur në lëndë ushqyese të panevojshme për një fëmijë. Mund të dëmtojë veshkat dhe të provokojë anemi dhe alergji. Zëvendësoni qumështin e lopës me ushqime të pasura me kalcium (perime jeshile dhe fruta) si dhe ushqime të pasura me vitaminë D (vezë, mëlçi viçi).

Lodra të ndritshme

Një lojë është më edukative sesa argëtuese, kështu që lodrat duhet të jenë realiste. Në moshën parashkollore, fëmijët eksplorojnë botën rreth tyre dhe marrin qëndrime shoqërore nëpërmjet lodrave të tyre. Ngjyrat e panatyrshme, tingujt elektronikë dhe shumë detaje në lodra prodhojnë një efekt të keq në zhvillimin e të menduarit dhe ndikojnë në formimin e gabuar të personalitetit. Zgjidhni lodrat më ngjyra dhe materiale natyrore: druri ose pëlhure.

Rroba shumë të nxehta

Foshnjet “vuajnë” nga termorregullimi i tyre. Ata janë të ekspozuar ndaj mbinxehjes dhe super-ngrirjes. Mbinxehja çon në neuroticizëm dhe mund të rezultojë në goditje të nxehtësisë. Shumë veshje të ngrohta i pengojnë trupit të zhvillojë reagime mbrojtëse ndaj ndryshimeve të motit, gjë që mund të rezultojë në sëmundje të lidhura me ftohjen dhe imunitet të ulët. Veshja duhet të përbëhet nga materiale natyrore dhe të frymëmarrjes. Foshnja ndihet rehat kur barku dhe gjoksi i tyre janë të thata, këmbët dhe duart e tyre të kuqe dhe të ngrohta.

Pajisjet elektronike

Drita blu nga ekranet e LED dëmton retinën e syrit. Kur përdoren smartphones dhe tableta, një fëmijë është i privuar nga bota reale. Aftësitë ndijore nuk zhvillohen dhe nuk ka ndërveprim të drejtpërdrejtë. Kjo rezulton në moszhvillimin e lobit frontal që është përgjegjës për fjalën, personalitetin, komunikimin dhe vendimmarrjen. Lërini fëmijët tuaj të përdorin pajisjet e tyre për jo më shumë se një orë në ditë. Përdorni tableta dhe smartphone për lojërat për fëmijët mbi moshën 2. Kur përdorni pajisje, një fëmijë duhet të ndërveprojë me shokët ose të rriturit.

Vendosja e rripit të sigurimit

Vendosja e rripit të sigurimit mbi barkun tuaj ku ju jeni shtatzënë mund të shkaktojë një dëmtim të foshnjës në rast aksidenti. Vendosni rripin sa më ulët të jetë e mundur nën barkun tuaj. Përpiquni të qëndroni me shpinën shumë drejt, pasi përkulja përpara do të bëjë shumë presion mbi foshnjën.

Share With:
Translate »
1837 Views