Mamat duhet të pushojnë herë pas here. Ja sepse, thotë shkenca!

Të jesh nënë mund të konsiderohet një përvojë e shkëlqyer: quhet vepra më e bukur në botë; por është logjike të shpenzosh shumë energji dhe nganjëherë kjo punë as nuk njihet. Për këtë arsye, nënat duhet të mësojnë të marrin dhe një shkëputje, thonë psikologët.

Nuk duhet domosdoshmërisht të jetë një pushim i gjatë prej disa ditësh, por të qenit nënë duhet të përfshijë disa pauza pushimesh.

Mamat duhet t’i japin vetes këtë mundësi herë pas here. Këtë e thotë shkenca. Ja arsyeja pse:

Detyra e nënës është më e kërkuara, e pareshtura. Fjala kyçe është organizimi: siç janë punët më të lodhshme të shtëpisë, enët, lavanderia, apo të bëjnë edhe partneren.

Këto gjëra nuk duhet të bëhen çdo ditë. Ndonjëherë ekziston edhe nevoja për t’i lënë mënjanë ato. I përgatisim paraprakisht ato për javën, në mënyrë që të paktën një ditë të jenë të lira. Të bien dakord me partnerin dhe të marrim një ditë pushimi.

Çfarë na pëlqen të bëjmë?

Ndoshta një shëtitje në ajër të pastër, në një qendër trajtimesh, një kafe apo çfarëdo tjetër që mund të na heqë mendjen. Ka kaq shumë alternativa dhe gjëra që me siguri do t’ju vijnë në mendje. Vini në praktikë këshillat e psikologëve, janë thelbësore. Sepse nëse ruajmë mirëqenien tonë psikologjike, do të jemi më operativë dhe më të shpejtë gjatë ditëve të tjera, dhe do t’i bëjmë fëmijët tanë të ndihen më të qetë kur bëhen të vetëdijshëm për qetësinë tonë.

Ndjenja e fajit për mos shpenzimin e një dite tjetër në shoqërinë e fëmijëve tanë është e pakuptimtë dhe ndoshta është rezultat i një lloji të gabuar të kulturës: është mirë që ata të kalojnë shumë kohë edhe në shoqërinë e babait të tyre apo të afërmve të tjerë, si gjyshërit, të cilët nuk i shohin shpesh.

Të jesh nënë do të thotë të marrësh parasysh mirëqenien personale, shpesh të jesh në krye me fëmijët.

Përgatiti Orjona TRESA

Share With:240 Views