Mesvakti ideal në kohën e Covid-19, për të rritur dhe fëmijë

Gjithnjë e më shumë italianë, për shkak të kufizimeve për të përmbajtur përhapjen e COVID-19, kalojnë ditën në shtëpi, një gjendje që ka ndryshuar dietën e familjeve. Sipas hulumtimit nga BVA Doxa – Unione Italiana Food, jeta e re e përditshme ka shkaktuar një ndryshim në stilin e jetës për 11.5 milion të rritur, rreth një e treta e gjithë popullsisë nga 25 deri në 65 vjeç, të cilët më parë jetonin kryesisht jashtë katër mureve të shtëpisë.

Të dhënat e studimit tregojnë se 2 në 3 italianë, pasi kanë qenë në shtëpi, kanë ndryshuar mënyrën e të ushqyerit. Ushqimet e preferuara për meze? Fruta, kos dhe ëmbëlsira shtëpiake (konsumi i të cilave është dyfishuar) dhe natyrisht, ushqimet e dashura.

Rezultatet e studimit

3 në 10 persona konsumojnë më shpesh një meze të lehtë, pasi janë në shtëpi. Por ekziston një fakt i rëndësishëm që del nga studimi: sondazhi tregon se 29% deklarojnë se konsumojnë më shpesh një  meze të lehtë, si në mëngjes ashtu edhe në pasdite (për ata që punojnë nga shtëpia, shifra rritet në 36%). Këto ndryshime në qasjen e italianëve për meze në shtëpi ndikojnë gjithashtu tek sasitë. Në fakt, studimi tregon se pothuajse 1 në 2 persona që kalojnë pjesën më të madhe të ditës në shtëpi thonë se konsumojnë një meze të lehtë pak më të pasur se zakonisht.

Rreziqet e një meze të lehtë të paekuilibruar

Një meze e lehtë e shëndetshme, nëse është shumë e pasur ose shumë e bollshme, mund të jetë e pafavorshme. “Nëse nga njëra anë është pozitive që italianët konsumojnë më shpesh një meze të lehtë sesa më parë, sepse në këtë mënyrë është e mundur të shpërndahet më mirë kuota ditore kalorike, nga ana tjetër duhet të jemi të kujdesshëm që të mos e teprojmë me një numër të lartë kalorish, veçanërisht në këtë moment kur njerëzit janë në shtëpi dhe bëjnë më pak lëvizje dhe aktivitet fizik ”, thotë prof. Luca Piretta, Nutricionist dhe Gastroenterolog. “Në veçanti, kur përgatitni një ëmbëlsirë në shtëpi, e cila është një nga mezet më të konsumuara në këtë periudhë historike është e nevojshme t’i kushtohet vëmendje dozave dhe sasisë”.

Mezeja ideale për të rriturit

Ushqimi ideal duhet të jetë i ekuilibruar si në sasi ashtu edhe në cilësinë e përbërësve të zgjedhur. Dritë jeshile për një racion të frutave të stinës, ose një sallatë frutash, të kombinuar me një meze të lehtë shtëpiake, të tilla si buka klasike dhe proshuta ose buka dhe salca e domates së freskët dhe vaji ose një fetë tortë shtëpie, e cila “Nëse konsumohet mesatarisht – shton prof. Piretta – mund të përfaqësojë një nga alternativat e sakta për një meze të lehtë italiane në shtëpi. Avantazhi i mezes është gjithashtu fakti se ai ka një përmbajtje të paracaktuar të kalorive e cila garanton që marrja e rekomanduar e kalorive të mos tejkalohet. Idealja është që të alternosh gjithmonë një përzierje produktesh, të paketuara ose të bëra vetë dhe një frut me një meze të lehtë”.

Meze për fëmijë

Sondazhi i Unionit Ushqimor Italian Doxa gjithashtu bëri një përmbledhje të snack-ut në shtëpi për fëmijët e moshës 4 deri 13 vjeç. Hulumtimet kanë treguar se 1 në 2 fëmijë kanë ndryshuar stilin e tyre. Ndër produktet më të konsumuara për mesvakt paradite ose pasdite gjejmë biskotat, vlerat e të cilave kanë mbetur të pandryshuara krahasuar me para shfaqjes së pandemisë, të ndjekura nga ëmbëlsira shtëpiake, bukë me reçel ose alkool, nga kosi dhe fruta të freskëta dhe të thata.

Dhe Unioni Italian i Ushqimit, së bashku me Institutin Bambino Gesù për shëndetin e fëmijëve dhe adoleshentëve, së fundmi nxorën “Manifesto della Merenda”, një dokument në të cilin ekspertët sugjerojnë sekretet për ta bërë atë në mënyrë korrekte dhe kombinimet javore. Për të ndihmuar prindërit të përgatiten gjithmonë ndryshe.

Këshillohet që të mos e përsërisni kurrë njëlloj çdo ditë dhe të alternoni gjithmonë ushqime të ndryshme. Trupi i fëmijëve ka nevojë për të gjitha lëndët ushqyese që mund të marrë nga frutat, kosi, buka, ëmbëlsirat e bëra vetë ose të paketuara, pitet me perime, akulloret dhe smoothiet. Por edhe ta rregullojmë atë sipas moshës së foshnjës.

Për shembull, fëmijët e moshës 4-6 vjeç mund të hanë një kavanoz me kos të plotë me 20 g biskota integrale ose një sanduiç 25 g me 15 g proshutë të gatuar pa dhjamë dhe një ekstrakt (100 ml) fruta të freskëta të stinës.

Snack për fëmijët e moshës 7 deri 11 vjeç mund të përbëhet nga 200 g mollë me një lugë çaji me mjaltë, pak kanellë dhe 10 g lajthi të copëtuara.

Për fëmijët midis 12 dhe 14 vjeç, një snack me 100 g fruta të freskëta sezonale ose një akullore artizanale në një filxhan 150 g janë alternativa ideale.

Snack pasdites për fëmijët e moshës 15 deri 17 vjeç përbëhet nga 80 g bukë integrale me 50 g bresaola dhe një smoothie me fruta të freskëta me 150 g qumësht dhe 25 g tërshërë.

Burimi / https://dilei.it/

/Revista Psikologjia

Share With:
Translate »
196 Views