OBSH në alarm! Rriten me 30-fish infektimet me fruth në Evropë

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) njoftoi për një rritje alarmante me 30-fish të rasteve të fruthit në Evropë gjatë vitit 2023.

Drejtuesit e shëndetësisë paralajmërojnë se rastet janë ende në rritje dhe nevojiten “masa urgjente” për të parandaluar përhapjen e mëtejshme. Më shumë se 30,000 njerëz u infektuan në 2023, krahasuar me 941 gjatë gjithë vitit 2022.

OBSH-ja mendon se kjo është rezultat i numrit më të paktë të fëmijëve që janë vaksinuar kundër sëmundjes gjatë pandemisë COVID-19.

“Ne kemi parë, në rajon, jo vetëm një rritje 30-fish të rasteve të fruthit, por edhe afro 21,000 shtrime në spital dhe pesë vdekje të lidhura me fruthin. Kjo është shqetësuese. Vaksinimi është mënyra e vetme për të mbrojtur fëmijët nga kjo sëmundje potencialisht e rrezikshme”, tha drejtori rajonal i OBSH.

Fruthi mund të jetë një sëmundje serioze në çdo moshë. Shpesh fillon me temperaturë të lartë dhe skuqje, e cila normalisht pastrohet brenda 10 ditëve, por ndërlikimet mund të përfshijnë pneumoni, meningjit, verbëri dhe konvulsione.

Sipas BBC foshnjat që janë shumë të vogla për t’iu dhënë dozën e parë të vaksinës, gratë shtatzëna dhe ato që kanë sistem imunitar të dobësuar janë më të rrezikuarit.

Të gjitha vendeve në rajonin evropian u kërkohet të zbulojnë dhe t’i përgjigjen shpejt shpërthimeve të fruthit, krahas dhënies së vaksinave për më shumë njerëz.

OBSH tha se fruthi ka prekur të gjitha grupmoshat vitin e kaluar, të rinj dhe të moshuar.

Në përgjithësi, dy në pesë raste ishin te fëmijët e moshës 1-4 vjeç dhe një në pesë raste ishin te të rriturit e moshës 20 vjeç e lart.

Midis janarit dhe tetorit 2023, rreth 20,918 njerëz në të gjithë Evropën u shtruan në spital me fruth. Në dy vende u raportuan gjithashtu pesë vdekje nga fruthi.

Normat e vaksinimit për dozën e parë të vaksinës MMR, e cila mbron nga fruthi, ranë nga 96% në 2019 në 93% në 2022 në të gjithë Evropën. Marrja e dozës së dytë ra nga 92% në 91% gjatë së njëjtës periudhë.

Kjo rënie në dukje e vogël në marrjen e vaksinimit do të thotë se më shumë se 1.8 milionë fëmijë në Evropë kanë humbur një vaksinim kundër fruthit gjatë atyre dy viteve.

“Pandemia Covid-19 ndikoi ndjeshëm në performancën e sistemit të imunizimit në këtë periudhë, duke rezultuar në një grumbullim të fëmijëve të pavaksinuar dhe të pavaksinuar. Me lulëzimin e udhëtimeve ndërkombëtare edhe një herë dhe heqjen e masave për distancimin social, rreziku i përhapjes së fruthit përtej kufijve dhe brenda komuniteteve është shumë më i madh, veçanërisht brenda popullatave të nënvaksinuara”, raportoi OBSH.

Organizata Botërore e Shëndetësisë paralajmëroi se vendet që kanë arritur statusin e eliminimit të fruthit janë në rrezik të shpërthimeve të mëdha. Ndër të tjera shtojnë se 95% e fëmijëve duhet të vaksinohen me dy doza kundër fruthit në të gjitha komunitetet për të parandaluar përhapjen e sëmundjes shumë ngjitëse.

Share With:
Translate »
52 Views