Pesë nëna, pesë bebe, pesë vende

Për të shënuar Ditën e Nënës pesë fotografë dokumentuan pesë nëna që lindën në pesë vende të ndryshme të botës.

Fotot – të bëra në emër të organizatës së bamirësisë Save the Children – synojnë të nxjerrin në pah përvojën e përbashkët të amësisë.

Kenia

Fotografi belg, Bieke Depoorter nga Magnum Photos, udhëtoi në zonën Bungoma të Kenias, ku u takua me Nelly, i cili po lindte fëmijën e saj të tretë, një vajzë, e quajtur Bieke.

Gjatë fazave të hershme të punës, Nelly u dërgua në spital në anën e pasme të një ambulance motorike, e vetmja formë praktike e transportit në këtë zonë rurale me terren me baltë. Ajo u mbështet nga një mami komunitare.

Puna e Nelly ishte e natyrshme dhe pa lehtësim dhimbjeje.

Rumani

Dana Popa është një fotograf me qendër në Londër. Ajo vizitoi Bukureshtin në Rumani, ku fotografoi Roxana të lindë fëmijën e saj të parë, Sofije. Burri i Roxanës vdiq kur ishte katër muaj shtatzënë.

Roxana qëndron me fëmijën e saj të porsalindur në një spital në Bukuresht, duke kujtuar për burrin e saj të ndjerë.

“Ai me të vërtetë donte një familje dhe një fëmijë, ai ishte i çmendur pas fëmijëve. Në fakt kisha shumë frikë kur kuptova se isha shtatzënë, sepse atëherë nuk ishte një situatë e përsosur për ne.

“Kur isha shtatzënë tre ose katër muaj, ai pati një goditje, dhe pas tre javësh ai vdiq”.

Guatemala

Carlota Guerrero, një fotografe spanjolle, vizitoi Guatemalën, ku fotografoi Jennifer 19-vjeçare që lindi fëmijën e saj të dytë – një djalë, Daniel.

Jennifer punon dhe jeton në zonën Quetzaltenango të Guatemalës. Ajo jeton në një banesë të vogël me të dy prindërit e saj, në një zonë urbane jashtë qytetit.

Jennifer lindi Danielin në spitalin e drejtuar nga qeveria në Totonicapán në periferi të Quetzaltenango. Burri i saj ishte në spital, por burrat nuk u lejuan në dhomat e lindjes. Jennifer ishte në punë për pothuajse tetë orë dhe kishte një lindje natyrale.

“Nuk ka fjalë të vërtetë për të përshkruar se si ndiheni. Është e jashtëzakonshme, e vetmja gjë që ju dëshironi. E vetmja gjë që ju e dini është se foshnja është atje dhe do të jetë gjithmonë me ju”.

Nepal

Fotografja Diana Markosian vizitoi Nepalin, ku fotografoi 25-vjeçaren Choti në lindjen e djalit të saj, Irfan.

Choti jeton në Rajonin e Bankës së Nepal dhe lindi fëmijën e saj të tretë, Irfan, në një klinikë lindjeje të mbështetur nga Save the Children.

Në Nepal shumë gra duhet të lindin pa ndonjë ndihmë mjekësore.

“Për mua, duke qenë një nënë do të thotë të kalosh shumë dhimbje”, tha Choti.

“Kjo gjithashtu do të thotë se tani duhet të kujdesem për fëmijët e mi. Kur të plakem, atëherë fëmijët e mi do të kujdesen për mua”.

Mbretëria e Bashkuar

Sian Davey fotografoi Ellen, 37 vjeç, e cila jeton në Londër dhe lindi fëmijën Alice, pasi u përpoq të kishte një fëmijë për gati dy vjet.

Ellen jeton në Londër me burrin e saj Andi. Çifti kishte probleme të konceptimit dhe Ellen kishte dy dështime para se ajo të mbetej shtatzënë përsëri.

Share With:
Translate »
554 Views