Pse fëmijët kërkojnë ujë kur shkoni të flini?

Sa herë ju ndodh, që pak para se të flini, fëmija juaj kërkon ujë për të pirë? Shumë prindër përfundojnë duke humbur durimin sapo kjo ndodh. Shumë nuk mund ta zbulojnë misterin pas kësaj situate. Le të gjejmë së bashku se përse fëmijët kërkojnë ujë kur shkoni në shtrat.

Sa herë që fëmijët kërkojnë ujë para se të flini, ne mendojmë se ata harruan të pijnë gjatë ditës. Papritmas një detaj tërheq kuriozitetin tonë: fëmija pi vetëm një gllënjkë të vogël uji. Në këtë moment prindërit fillojnë të shqetësohen dhe vihen në kërkim të shpjegimeve të mundshme. A doni të tregoni fuqinë tuaj? Jam unë kukulla juaj?

Fëmijët nuk janë në gjendje të kryejnë veprime të këtij proporcioni, të qëllimshëm dhe kompleks. Prandaj është koha të hedhim poshtë këto alternativa të gabuara që kalojnë nëpër kokat tona. Shumë prindër e shoqërojnë këtë kërkesë me dëshirën për ta pasur më shumë pranë. Por, nëse marrim parasysh sa kohë duhet për të marrë atë sasi të vogël të ujit, kjo teori humbet rëndësinë.

Fëmijët kërkojnë ujë kur jemi gati për të fjetur dhe kur duam të çlodhemi pas një dite të gjatë dhe të lodhshme. Arsyeja e vërtetë për këtë kërkesë tipike është më komplekse sesa mendojmë. Me këtë pyetje të thjeshtë dhe disi të parëndësishme na kërkohet diçka më shumë. Ata duan të dinë se ata mund të mbështeten tek ne, çfarëdo që të ndodhë, pa kushte. Ata duan të ndiejnë se nuk janë vetëm në rast se kanë nevojë për diçka.

Ata e dinë se nëse kërkojnë babanë ose nënën e tyre ata do të shkojnë për t’i mbrojtur. Kjo i siguron ato. Fëmijët më të vegjël janë shumë të varur nga prindërit e tyre dhe madje edhe më shumë në errësirën e natës që i terrorizon. Prandaj fëmija juaj dëshiron të shohë se prindërit e tij të dashur kujdesen për të dhe se mund t’i besojnë atyre për ndonjë gjë. Ajo që hyn në lojë këtu, nuk është durimi juaj, por aftësia juaj për t’iu përgjigjur thirrjes së tij, duke e ngushëlluar.

Të kesh fëmijë nuk të bën prind, njësoj si të kesh një piano nuk të bën një pianist. -Michael Levine

Diçka më shumë se sa etja

Për të përballuar këtë situatë ne duhet ta marrim atë me qetësi, me durim dhe, mbi të gjitha, shumë dashuri. Kjo është në fund të fundit ajo që çdo fëmijë kërkon. Kjo është ajo që i përket një prindi dhe çelësi i lumturisë së tij.

Nuk ka etje, as siklet, as manipulim apo keqdashje. Gota e ujit nuk është gjë tjetër veçse një pretekst. Ndonjëherë ajo gjithashtu mund të bëhet e vërtetë, por në shumicën e rasteve është një domosdoshmëri tjetër.

Përqafimi i fundit ose një puthje shtesë e ëmbël. Të veshur me një puthje, duke ndier ngrohtësinë e prindërve. Fëmijët duan vetëm të dinë se ne jemi në dispozicion të tyre. Ata duan të ndjejnë besimin dhe besnikërinë me çdo kusht. Aspekti inkurajues dhe pozitiv i kësaj situate është se nuk do të zgjasë një jetë.

Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme që të kënaqemi me këto episode që në përgjithësi na bëjnë nervozë. Në fund të fundit, më shpejt se sa mendoni, do të përfundoni duke ndier mungesën e kësaj sfere të artë. Siç mund ta shihni, është vetëm një çështje për të kuptuar fëmijën tuaj, që të mos humbisni energji dhe të investoni kohë duke i dhënë të gjithë dashurinë.

 

Share With:776 Views