Pse fëmijët po zgjaten dhe po arrijnë pubertetin më shpejt se më parë, studimi shkencor e zbulon

Shkencëtarët thonë se enigma se pse njerëzit rriten dhe arrijnë pubertetin më herët se kurrë më parë, mund të shpjegohet nga një sensor në tru.

Lartësia mesatare në Mbretërinë e Bashkuar u rrit me 3.9 inç (10 cm) gjatë shekullit të 20-të dhe deri në 7.8 inç në vendet e tjera, pasi shëndeti ushqimor u përmirësua.

Por saktësisht se si ndodh kjo nuk është kuptuar kurrë.

Zbulimi mund të çojë në ilaçe për të përmirësuar masën e muskujve dhe për të trajtuar rritjen e vonuar, thonë studiuesit në Mbretërinë e Bashkuar.

Shkencëtarët e kanë ditur për një kohë të gjatë se njerëzit me dieta të mira dhe akses të besueshëm në ushqim priren të rriten më të gjatë dhe të piqen më shpejt.

Në Korenë e Jugut, për shembull, gjatësia e të rriturve është rritur kur kombi është transformuar nga një vend i varfër në një shoqëri të zhvilluar. Megjithatë, në pjesë të Azisë Jugore dhe Afrikës, njerëzit janë pak më të gjatë se 100 vjet më parë.

Dihet se sinjalet nga ushqimi arrijnë në një pjesë të trurit të quajtur hipotalamus, duke i treguar atij për shëndetin ushqimor të trupit dhe duke nxitur rritjen.

Ky studim i ri, i botuar në Nature, dhe i udhëhequr nga studiues nga Universiteti i Kembrixhit së bashku me ekipe nga Universiteti Queen Mary i Londrës, Universiteti i Bristolit, Universiteti i Miçiganit dhe Universiteti Vanderbilt, ka zbuluar receptorin e trurit pas këtij procesi.

Share With:
Translate »
171 Views