Shkaqet dhe simptomat e astmës tek fëmijët e vegjël

Astma është relativisht e zakonshme tek fëmijët nën 5 vjeç. Edhe pse kjo është një gjendje e rëndë shëndetësore, astma mund të jetë edhe e kontrolluar, duke lejuar që fëmija juaj të jetojë një jetë të plotë dhe aktive.

Simptomat e astmës tek fëmijët e vegjël

Fëmijët me astmë që janë nën 5 vjeç më së shpeshti kanë simptomat e vështirësisë së frymëmarrjes (një tingull fishkëllime në gjoks, kur nxjerrin frymën) dhe kollë. Shpesh këto simptoma janë më të dukshme gjatë natës, në mëngjes dhe gjatë stërvitjes.

Diagnostikimi i astmës tek fëmijët e vegjël

Jo të gjithë fëmijët që kanë vështirësi në frymëmarrje kanë astmë. Mjeku juaj do të shohë fëmijën tuaj dhe të marrë një histori të plotë të simptomave të fëmijës suaj para se të dallojë ndërmjet astmës dhe kushteve të tjera të frymëmarrjes.

Testet e zakonshme të frymëmarrjes të kryera mbi fëmijët dhe të rriturit për të diagnostikuar astmën, shpesh nuk janë të përshtatshme për fëmijët e vegjël, në këtë mënyrë mjeku juaj ka më shumë gjasa për të diagnostikuar astmën bazuar mbi një ekzaminim fizik të fëmijës tuaj dhe një histori të shëndetit të fëmijës, duke përfshirë edhe episodet e vështirësisë së frymëmarrjes, kollitjet dhe sëmundjeve të tjera të tilla si alergjitë.

Mjeku juaj do t’ju pyes nëse ju ose anëtarët e tjerë të familjes kanë astmë apo alergji.

Doktori juaj mund të gjykojë ilaçet e astmës – përmirësimi në simptomat e fëmijës tuaj mund të ndihmojë për të konfirmuar një diagnozë të astmës. Ndonjëherë, fëmija juaj mund të ketë nevojë të ketë një test të gjakut të quajtur RAST ose testin e shpimit të lëkurës nëse një alergji është shkaktuar nga vështirësia e frymëmarrjes dhe kolla, shkruan doktoriim.

Shkaqet

Megjithëse shkaqet e sakta të astmës nuk janë kuptuar plotësisht, ajo me shumë gjasa ndodh tek fëmijët që kanë një prind ose një tjetër anëtar të ngushtë të familjes i cili ka astmë ose tek fëmijët të cilët shfaqin simptomat e alergjive të tilla si ekzema (dermatit) dhe urtikaria (gunga të ngritura rozë të kruajtshme në lëkurë të njohura edhe si urtikarie).

Shansi që një fëmijë do të zhvillojë astmën rritet nëse fëmija jeton në një një shtëpi ku dikush pi cigare. Kur mamaja pi cigare kur ajo është shtatzënë, shansi që fëmija të zhvillojë astmën më vonë rritet. Për këtë arsye, familjet këshillohen të mos pinë cigare pranë foshnjave dhe fëmijëve, dhe të mos pinë brenda shtëpive ku ka fëmijë ose në makinat familjare. Femrat shtatzënë duhet të shmangin ekspozimin ndaj tymit të cigares gjatë shtatzënisë dhe të fëmijëve të sapo lindur.

Astma tek fëmijët e vegjël shpesh është “shkaktuar” (rënduar apo precipituar) nga infeksionet virale respirator-e të tilla si ftohjet apo gripi.

Megjithatë, disa ekspert-ë mjekësor në kohët e hershme besonin se infeksionet bakteriale të rrugëve të frymëmarrjes në varësi se kur ndodhin, në fakt mund të ndihmojnë në mbrojtjen e një fëmije kundër astmës dhe zhvillimin e alergjive të tjera. Në kohën e shkrimit, nuk ka prova të qëndrueshme për të mbështetur këtë teori, por studimet janë në vazhdim për të përcaktuar rolin që luajnë infeksionet respiratore në astmën e fëmijëve.

Faktorë të tjerë që mund të shkaktojnë astmën në këtë grupmoshë përfshijnë feçet e pluhurit në shtëpi (një feçe mikroskopik-e që jeton në pluhurin e shtëpisë, veçanërisht në tapete dhe krevate); skuqje të lëkurës, flokët dhe pështyma nga kafshët shtëpiake; stërvitja; ndryshimet e kohës; tymi i cigares dhe poleni.

Share With:
Translate »
1008 Views